Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερώτηση Χατζηδάκη για το εξαγωγικό εμπόριο

Ο βουλευτής της ΝΔ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη στήριξη των εξαγωγικές επιχειρήσεων, καθώς και αν θα δοθούν κίνητρα στους εξαγωγείς για την παραμονή των επιχειρήσεων τους στην Ελλάδα.

Ερώτηση Χατζηδάκη για το εξαγωγικό εμπόριο
Η πρόσφατη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων δεν είναι αρκετή για να λύσει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας, υπογραμμίζει ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, σημειώνει ότι στην αντίστοιχη περίπτωση της Κύπρου είχε ληφθεί πρόνοια από την πρώτη στιγμή των κεφαλαιακών ελέγχων ώστε η πρόσβαση των εξαγωγικών επιχειρήσεων στα απαραίτητα για την λειτουργία τους κεφάλαια, να γίνεται απρόσκοπτα.

Ρωτά λοιπόν τους αρμόδιους υπουργούς για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν ώστε να αποκτήσουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις πρόσβαση στα κεφάλαια που τους είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και ειδικότερα:

1. Αν προγραμματίζουν να άρουν τους περιορισμούς στην χρήση πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό για στελέχη εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε, αυτές τις κρίσιμες ώρες, να μπορούν να ταξιδεύσουν για να διαπραγματευθούν με πελάτες και προμηθευτές.

2. Αν θα δοθούν κίνητρα στους εξαγωγείς για την παραμονή των επιχειρήσεων τους στην Ελλάδα.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι:

• Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενες πρώτες ύλες καθώς και εισαγόμενα προϊόντα. Ακόμα και σε κλάδους όπως ο αγροδιατροφικός, η αδυναμία εισαγωγής υλικών συσκευασίας καθιστά αδύνατη την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων.

• Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν πλήξει κυρίως τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους και, ως αποτέλεσμα, να μη μπορούν να παραγάγουν τα προς εξαγωγή προϊόντα τους. Πολλές μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον σε δεινή θέση καθώς απειλούνται με καταστροφή και χιλιάδες εργαζόμενοί τους κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.

• Επίσης οι περιορισμοί στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις προσπάθειες των στελεχών των εξαγωγικών επιχειρήσεων να διαχειριστούν την κρίση στερώντας τους τη δυνατότητα επαφών με τους πελάτες τους και τους προμηθευτές τους.

• Πολλές επιχειρήσεις, με σκοπό την επιβίωση τους, μεταφέρουν τις έδρες τους -ή σχεδιάζουν τη μεταφορά τους- σε άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βουλγαρία έχει κατακλυστεί τις τελευταίες εβδομάδες από Έλληνες επιχειρηματίες που διερευνούν την πιθανότητα μετακίνησης των εταιριών τους εκεί.

Ακόμα όμως και οι επιχειρήσεις που δεν σκέφτονται την μεταφορά της έδρας τους εκτός Ελλάδας, σπεύδουν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού ώστε να ξεφύγουν από τη μέγγενη των κεφαλαιακών ελέγχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v