Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Η νέα βίζα βάζει... «χειρόφρενο» στους Ρώσους

Σε νέες περικοπές των προγραμμάτων τους για Ελλάδα προσανατολίζονται Ρώσοι τουρ οπερέϊτορ. Γιατί οι προξενικές αρχές της Ελλάδας χρειάζονται επτά μέρες ενώ οι Ισπανικές μόλις τρεις για να προετοιμαστούν για τη μετάβαση στο νέο σύστημα βίζας. Στο -58% η τουριστική κίνηση από Ρωσία στο πεντάμηνο.

Τουρισμός: Η νέα βίζα βάζει... «χειρόφρενο» στους Ρώσους

Ήταν στραβό φέτος το κλήμα στη Ρωσία για τον ελληνικό τουρισμό αλλά φαίνεται πως μπορεί να γίνει ακόμα... στραβότερο εξαιτίας της έναρξης ισχύος της νέας βίζας για όσους ταξιδεύουν προς τις χώρες μέλη της Ε.Ε από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Πηγές του Euro2day.gr από την ταξιδιωτική αγορά της Ρωσίας κάνουν λόγω για «αναστάτωση» που προκαλεί, ήδη, η προετοιμασία εφαρμογής της νέας βίζας με βιομετρικά χαρακτηριστικά των ταξιδιωτών (δακτυλικά αποτυπώματα).

Όπως εξηγούν, η χρονική στιγμή έναρξης ισχύος της νέας βίζας πλήττει καίρια το τελευταίο δίμηνο της τουριστικής περιόδου (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου). Σε μια χρονιά, μάλιστα, κατά την οποία η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς την Ελλάδα καταγράφει μεγάλη μείωση (-58% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου).

Οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαβεβαιώνουν πως σε βάθος χρόνου η νέα βίζα θα διευκολύνει τα ταξίδια από τρίτες χώρες όπως η Ρωσία προς την Ε.Ε αφού, μεταξύ άλλων, θα είναι πιο εύκολη η χορήγηση αδειών εισόδων πολλαπλής χρήσης. Όλα αυτά από τη δεύτερη φορά που ένας ταξιδιώτης θα αιτηθεί τη χορήγηση της νέας βίζας.

Στην πρώτη φάση εφαρμογής της νέας βίζας, ωστόσο, (από τις 14 Σεπτεμβρίου φέτος και το 2016) οι παράγοντες της ταξιδιωτικής αγοράς αναμένουν ότι θα προκύψουν θέματα «μετάβασης» από το παλιό στο νέο καθεστώς.

Ήδη, όπως αναφέρουν, επικρατεί σύγχυση στη ρωσική αγορά για το χρόνο κατά τον οποίο θα εξακολουθούν να εκδίδονται οι παλιές (σημερινές) βίζες. Όπως αναφέρουν, άλλες χώρες της Ε.Ε φέρονται να έχουν ενημερώσει ότι θα χορηγούν τις παλαιές βίζες μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου ενώ άλλες μέχρι τις 7 του ίδιου μήνα.

Για τις ανάγκες μετάβασης στο νέο σύστημα προβλέπεται ότι οι προξενικές αρχές των χωρών της Ε.Ε στη Ρωσία θα παραμείνουν κλειστές για κάποιες μέρες (για τη χορήγηση βίζας).

Στελέχη Ρώσων τουρ οπερέϊτορ, ωστόσο, εξέφρασαν στο Euro2day.gr την απορία τους για το γεγονός πως ενώ οι προξενικές αρχές της Ισπανίας έχουν αναγγείλει ότι θα παραμείνουν κλειστές για τρεις μέρες (11-13 Σεπτεμβρίου), το αντίστοιχο Προξενείο τα Ελλάδας θα είναι κλειστό 7 μέρες (7-13 Σεπτεμβρίου).

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως Ρώσοι τουρ οπερέϊτορ προσανατολίζονται σε περαιτέρω περικοπές των προγραμμάτων τους για την Ελλάδα από το Σεπτέμβριο . Κι αυτό, όπως εξηγούν, επειδή εκτιμούν πως το νέο καθεστώς βίζας θα αποθαρρύνει τους Ρώσους ταξιδιώτες που αποφασίζουν την τελευταία στιγμή για το τις διακοπές τους, προσβλέποντας στις προσφορές των τουρ οπερέϊτορ.

Απορίες για την πρακτική των ελληνικών προξενικών αρχών στην Ουκρανία και Λευκορωσία, εξέφρασαν στο Euro2day.gr, στελέχη άλλων Ρώσων τουρ οπερέϊτορ. Σύμφωνα με αυτούς, οι κρατήσεις από Ουκρανία και Λευκορωσία για διακοπές στην Ελλάδα «πάγωσαν» ουσιαστικά από τις 23 Ιουνίου επειδή, όπως υποστηρίζουν, οι ελληνικές προξενικές αρχές δεν δέχονται να συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία των παιδιών που ταξιδεύουν στα διαβατήρια των γονιών τους.

Όπως υποστηρίζουν, μάλιστα, οι προξενικές αρχές της Ελλάδας είναι οι μόνες που δεν δέχονται κάτι τέτοιο και απαιτούν ξεχωριστό διαβατήριο για το κάθε παιδί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v