Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Σεπτέμβριο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Φθινοπωρινό συνέδριο αποφάσισε η Κ.Ε. μετά τη ρελάνς Τσίπρα. Στη Βουλή θα φανεί εάν "οι αριστεροί βουλευτές θα ρίξουν την αριστερή κυβέρνηση". Ρωγμές...στην Πλατφόρμα του Π.Λαφαζάνη. Μία ομάδα λιγότερη: παραιτήθηκε η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι.

ΣΥΡΙΖΑ: Σεπτέμβριο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Με μεγάλη πλειοψηφία και χωρίς να γίνει καν καταμέτρηση η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο.

Η κίνηση ρελάνς της ηγεσίας απέδωσε καθώς απέμειναν οι σκληροί της Αριστερής Πλατφόρμας, υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να ζητούν την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου προκειμένου να αποφασισθεί εάν η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να προχωρήσει σε συμφωνία μαζί τους – με αρνητική, βεβαίως, τη δική τους εισήγηση.

Είχαν απαιτήσει μάλιστα τη διακοπή της διαπραγμάτευσης μέχρι να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες...

Τρόμαξε... το δημοψήφισμα

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως έκανε την ντρίπλα: προτείνω -είπε ανοίγοντας τις εργασίες της 12ωρης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής- έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο για να συζητήσουμε ψύχραιμα και όχι εν θερμώ τις επόμενες κινήσεις μας. Εάν εσείς θέλετε εδώ και τώρα απόφαση, τότε αυτή δεν πρέπει να ληφθεί από ένα μικρό συνεδριακό σώμα αλλά απο τα (30.000 περίπου) μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – δηλαδή με εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Η εν λόγω εναλλακτική... τρόμαξε τους διαφωνούντες, καθώς, έχοντας γνώση των διαθέσεων της κομματικής βάσης, αντελήφθησαν ότι θα έχαναν τις κάλπες.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις πρώτες ώρες της (ολοήμερης...) συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, εμφανίσθηκαν οι πρώτες ρωγμές στην Πλατφόρμα: ήπιων τόνων στελέχη της (όπως ο επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος Αλέκος Καλύβης) τάχθηκαν υπέρ του φθινοπωρινού συνεδρίου.

Τη ζυγαριά πάντως την έγειραν τα στελέχη της ομάδας των 53 (από την οποία προέρχονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης) τα οποία συντάχθηκαν με την πρόταση Τσίπρα.

Μία ομάδα μείον – του Ρούντι

Και όχι μόνο. Η δύναμη της Πλατφόρμας μειώθηκε με την παραίτηση των 17 μελών της αριστερής τάσης ΚΟΕ υπό τον Ρουντι Ρινάλντι, ο οποίος είχε ήδη παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία μετά τον συμβιβασμό στη Σύνοδο Κορυφής.

Κατά τις πληροφορίες, οι τρεις βουλευτές που εκφράζονται από την ΚΟΕ και είχαν ψηφίσει "όχι" στα προαπαιτούμενα (Κοδέλας, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου) θα ανεξαρτητοποιηθούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι έτσι, οι μεν "Λαφαζάνηδες" έχασαν έναν πιστό σύμμαχο (τους έμεινε όμως η μικρότερη αριστερή τάση ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου), ο δε ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε... μία ομάδα λιγότερη.

Οχι διαγραφές και... βλέπουμε

Τι θα γίνει από δω και πέρα; Οι πληροφορίες θέλουν η ηγεσία να μην προκρίνει διαγραφές ή αποπομπές βουλευτών – το άλλοθι άλλωστε το δίνει η ομάδα των 53, που έθεσε ως προϋπόθεση ενωτικής παρέμβασης να μην υπάρξουν διοικητικά μέτρα.

Τα οποία ούτε το επιτελείο Τσίπρα επιθυμεί, άλλωστε. Κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Νίκος Παππάς ή ο Πάνος Σκουρλέτης κάλεσαν όλους τους συντρόφους να παλέψουν μαζί στη σκληρή και διαρκή διαπραγμάτευση για την οποία είχε μιλήσει από το πρωί ο πρωθυπουργός.

"Τώρα που θα δώσουμε τη μάχη για συλλογικές διαπραγματεύσεις θα κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκά συνδικάτα ή θα μείνουμε στις διαψεύσεις και στις καταθλίψεις;", ήταν μία φράση του κ.Παππά.

"Οι δανειστές ακούν την άρνησή μας στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αν ήταν υπουργός ο Χατζηδάκης θα είχε αντιταχθεί;", το ερώτημα-πρόκληση του Π.Σκουρλέτη.

"Να μη δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας" κάλεσε τα στελέχη του κόμματος ο Νίκος Βούτσης.

Τι θα κάνουν οι αριστεροί βουλευτές;

Ως προς το ερώτημα τι θα συμβεί εάν (ή όταν...) οι βουλευτές της Πλατφόρμας καταψηφίσουν και τη συμφωνία στη Βουλή, η απάντηση θα πρέπει να περιμένει.

Κατ΄αρχάς να χαλαρώσουν τα τεντωμένα νεύρα των στελεχών και, στη συνέχεια, να πάρουν οι διαφωνούντες τις αποφάσεις τους.

Προς το παρόν, κανείς από τους βουλευτές που στοιχίζονται πίσω από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν έχει αποφασίσει είτε παραίτηση είτε ανεξαρτητοποίηση – καθώς η αναζήτηση συμμάχων εκτός ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δεν έχει αποδώσει καρπούς. Για σύμπλευση με το ΚΚΕ ούτε λόγος.

Μένει λοιπόν να απαντηθεί και το μεγάλο δίλημμα που έθεσε ο κ.Τσίπρας προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χθες: η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ή θα στηριχθεί από τους αριστερούς βουλευτές της ή θα πέσει από τους αριστερούς βουλευτές της...

Απογοήτευση Λαφαζάνη

"Δεν έχει νόημα ένα συνέδριο μετά την υπογραφή της συμφωνίας", δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο επικεφαλής της Πλατφόρμας και ηττημένος χθες Παναγιώτης Λαφαζάνης.

"Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προτείναμε την άμεση σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου, προκειμένου το κόμμα να συζητήσει συντεταγμένα πριν συναφθεί και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η νέα μνημονιακή συμφωνία", επισήμανε και πρόσθεσε:

Η σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v