Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μην παίζετε με τη χώρα», το μήνυμα της αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμός σε ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ για ενδεχόμενο ναυάγιο στη συμφωνία. Εκλογικός συναγερμός λόγω των ραγδαίων εξελίξεων. Περιοδείες και επιθέσεις στην κυβέρνηση η τακτική των τριών επικεφαλής σε αυτά.

«Μην παίζετε με τη χώρα», το μήνυμα της αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ. Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και τη συμφωνία να τελεί υπό εκκρεμότητα, οι ηγεσίες της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι οι αναταράξεις στο μείζον κυβερνών κόμμα κινδυνεύουν τα τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Αυτή τη στιγμή, υποστηρίζουν στην κοινή γραμμή που έχουν χαράξει στο συγκεκριμένο ζήτημα, η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας των εσωτερικών της προβλημάτων και αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. Γιατί, όπως εξηγούν, «μπροστά στα μικροκομματικά παιχνίδια, οι συνιστώσες της Κουμουνδούρου δεν θα είχαν πρόβλημα ακόμα και να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρωζώνης».

Αναπόφευκτη είναι, στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση του εκλογικού σεναρίου για το προσεχές διάστημα, με τους κομματικούς μηχανισμούς να ζεσταίνουν καλού-κακού τις μηχανές τους. Και αυτό μολονότι και τα τρία κόμματα ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή η οικονομία και η κοινωνία είναι μια νέα πρόωρη προσφυγή σε κάλπες.

Στη ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει δώσει εντολή το κόμμα να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, ενώ και ο ίδιος, με βάση πληροφορίες του Euro2day.gr, από τις 17 Αυγούστου ξεκινά περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα αρχίσει με τη συμβολή των αρμόδιων συντονιστών και τομεαρχών του κόμματος η κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, του «ελληνικού σχεδίου», όπως το ονομάζουν, με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, την 1η Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η εγγραφή παλαιών και νέων μελών στους κομματικούς καταλόγους, ενώ προκειμένου να προλάβουν τις πιθανές εκλογές, στη Συγγρού αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν γρηγορότερα του προβλεπομένου, και συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου, την Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος στην Αθήνα. Όσο για τη στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση, θα επικεντρωθεί στην υπέρμετρη φορολογία για τη συντήρηση ενός μεγάλου κράτους με επαναπροσλήψεις «ημετέρων».

Περιζήτητοι οι αγρότες

Στο Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης συνεχίζει τις επαφές του με κοινωνικούς φορείς και εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων, ενώ κλιμακώνει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του «να αφήσουν τα εσωκομματικά παιχνίδια και να κυβερνήσουν».

Το Σεπτέμβριο το Ποτάμι θα παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την εργασία, με στόχο την αντιμετώπιση του υπ' αριθμόν ένα προβλήματος της ανεργίας, ενώ για σήμερα ο επικεφαλής του κόμματος είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Κοζάνη όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών.

Αλλά και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά βρέθηκε χθες κοντά στους αγρότες, επισκεπτόμενη τη Λάρισα και την Κοζάνη. Ιδιαίτερα αιχμηρή προς την κυβέρνηση, διεμήνυσε πως έχουν μεγάλες ευθύνες «όσοι διακινδυνεύουν τη χώρα προς όφελος του κομματικού συμφέροντος», κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου ότι «το Grexit είναι στην αυλή μας».

Στη Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζουν μύθο την προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό και εκφράζουν το φόβο τους ότι τα εσωκομματικά παιχνίδια στο κυβερνών κόμμα μπορούν πολύ εύκολα να διαταράξουν την πορεία της χώρας και της διαπραγμάτευσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v