Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Handelsblatt: Η απόφαση για ένα πιθανό κούρεμα του ελληνικού χρέους ίσως καθυστερήσει

Το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει προς το παρόν στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Εκτιμάται ότι προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας να συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Handelsblatt: Η απόφαση για ένα πιθανό κούρεμα του ελληνικού χρέους ίσως καθυστερήσει

Στην απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μην συμμετάσχει, τουλάχιστον προς το παρόν, στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει τη στάση του, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine: Το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει προς το παρόν στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.

Με αυτό τον τρόπο το ΔΝΤ θέτει υπό πίεση τους πιστωτές επιμένοντας σε κούρεμα του ελληνικού χρέους, εκτιμά η εφημερίδα.

Όπως έγινε γνωστό, χθες, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει αρχικά στη διαδικασία προκαταρκτικής συμφωνίας, ενώ σε δεύτερη φάση θα συμμετάσχει αν υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: Πρώτον η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δεύτερον οι Eυρωπαίοι πιστωτές της θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει η FAZ, το Ταμείο προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανία και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης ώστε τελικά να συμφωνήσουν σε κούρεμα του χρέους της Ελλάδας.

Η εφημερίδα Die Zeit σχολιάζει ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει ένα κλασσικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, όμως δεν διαφωνεί με την παράταση της ωρίμανσής του και με μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα όμως το Βερολίνο βρίσκεται σε δύσκολη θέση διότι θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας.

Από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εξηγεί ότι η απόφαση για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους μπορεί να καθυστερήσει αρκετούς μήνες, ίσως και έως τις αρχές του επόμενου έτους.

«Η Μέρκελ σε δύσκολη θέση: Το ΔΝΤ αποχωρεί από τη διάσωση της Ελλάδας», είναι ο τίτλος του οικονομικού ιστότοπου Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει μετά τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου ότι μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) μόνο αν συμμετάσχει και το ΔΝΤ.

Όμως η Μέρκελ εξακολουθεί να απορρίπτει την ιδέα απομείωσης του ελληνικού χρέους, εξηγεί ο ιστότοπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v