Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού σχεδιάζει η κυβέρνηση

Φρένο στην παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση μέσω ενός νέου συστήματος πλήρους ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Νέα μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την κατάθεση νομοσχεδίου για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς Π. Νικολούδης, στο οποίο προβλέπονται σειρά παρεμβάσεων για τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το σ/ν αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Αυγούστου ώστε να κατατεθεί το Σεπτέμβριο προς ψήφιση.

Η βασική ιδέα του νομοσχεδίου στηρίζεται στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων μέσω μιας ειδικής ταινίας σήμανσης που θα αντικαθιστά τη γνωστή ταινία επί των καπνικών προϊόντων, αλλά και στη δημιουργία βάσης δεδομένων όπου θα καταγράφονται οι άδειες όλων των εμπλεκομένων με την παραγωγή και διακίνηση. Με αυτές τις παρεμβάσεις, το σ/ν εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα ελέγχου των προϊόντων από το χωράφι έως το περίπτερο. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός, οι προτάσεις δεν απαντούν απολύτως στο πρόβλημα των εισαγωγών λαθραίων «λευκών» τσιγάρων, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος του λαθρεμπορίου καπνού.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο λαθραίος καπνός αντιστοιχεί στο 20%-22% της εγχώριας κατανάλωσης αγγίζοντας σε ποσό τα 800 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας αντιστοίχως διαφυγόντα κέρδη για το δημόσιο. Υπό αυτό το πρίσμα και λόγω της πίεσης για δημοσιονομικά ισοδύναμα, η κυβέρνηση έχει βάλει ως βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση του φαινομένου και, όπως σημείωσε ο κ. Νικολούδης, το εν λόγω νομοσχέδιο θα αποτελέσει βάση για την αντιμετώπιση κάθε είδους λαθρεμπορίας.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, με το νέο σχέδιο νόμου, που πριν βγει στη δημοσιότητα θα περάσει από την κρησάρα των θεσμών, έστω κι αν δεν είναι προαπαιτούμενο:

- Προβλέπεται η πλήρης καταγραφή όλων των εμπλεκόμενων στο κύκλωμα διακίνησης των προϊόντων καπνού προκειμένου να μπορεί να παρακολουθείται η διακίνηση ακόμα και του τελευταίου πακέτου τσιγάρων.

- Διαμορφώνεται ένα νέο σύστημα αδειοδότησης κάθε δραστηριότητας.

- Ιδρύονται δύο κεντρικές βάσεις δεδομένων στη Διεύθυνση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και ΦΠΑ της τελωνειακής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

- Καταρτίζεται κεντρικό Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Καπνού και βιομηχανικών καπνών με σκοπό την ανίχνευση και διεύρυνση παράτυπων πρακτικών.

- Δημιουργείται ένας μοναδικός αριθμός μητρώου διακινητή καπνικών προϊόντων.

- Αυστηροποιείται το σύστημα ελέγχου των πωλήσεων καπνού και των προϊόντων που γίνονται μέσω Διαδικτύου.

- Εισάγεται σύστημα για τον έλεγχο αυθεντικότητας.

- Αλλάζουν οι παλιές ταινίες φορολογίας με άλλες ένσημες ταινίες στις οποίες δεν θα πιστοποιείται απλώς η καταβολή των νόμιμων δασμών ή φόρων αλλά και η αυθεντικότητα. Θα υπάρχει και διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

- Ιδρύεται εντός του ΣΔΟΕ ένα Ενιαίο Επιχειρηματικό Κέντρο Δίωξης του Λαθρεμπορίου που θα φακελώνει τις παρατυπίες.

- Ιδρύεται Υπηρεσία Ανωνύμων Καταγγελιών.

- Θα τιμωρείται εφεξής ως σοβαρή τελωνειακή παράβαση με διοικητικό πρόστιμο μέχρι 30.000 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής θα τριπλασιάζεται, οποιαδήποτε παραβίαση των σχετικών με τις νόμιμες αδειοδοτήσεις.

- Αυστηροποιούνται οι ποινικές κυρώσεις για το αδίκημα της κυκλοφορίας καπνών χωρίς την προβλεπόμενη ένσημα ταινία, ειδικά όταν αυτή τελείται από εγκληματική οργάνωση.

Καργαρώτος (Παπαστράτος): Στη σωστή κατεύθυνση το ν/σ για καπνικά προϊόντα

«Η αυστηροποίηση των ποινών και η δημιουργία ενός ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου δίωξης του λαθρεμπορίου είναι αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση». Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του στο Euro2day.gr ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, ο οποίος σημείωσε ότι οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών που παρουσίασε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νικολούδης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της πάταξης του εγκληματικού αυτού φαινομένου και κάτι που επιζητούσε και η Παπαστράτος.

Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε : «Θα πρέπει να δούμε τις επιμέρους διατάξεις ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων χωρίς όμως να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο καταναλωτής.»

Σύμφωνα με τον ίδιο η αυστηροποίηση των ποινών και η δημιουργία ενός ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου δίωξης του λαθρεμπορίου είναι αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αναφορικά με την αδειοδότηση, ο κ. Καργαρώτος ανέφερε ότι πρέπει να δουν πώς θα αποτυπωθεί στο σχέδιο νόμου ώστε είναι επωφελής και να μην δημιουργήσει μόνο διαχειριστικό κόστος, όπως σημείωσε.

Η εισαγωγή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας επίσης βρίσκει σύμφωνη την εταιρεία -σ.σ. το έχει επανειλημμένα προτείνει-, εφόσον φυσικά αυτό θα είναι αποτελεσματικό επιτρέποντας την παρακολούθηση των προϊόντων σε όλη τους τη διαδρομή μέχρι το σημείο πώλησης αλλά και χαμηλού κόστους αφού ο κλάδος (βιομηχανία, χονδρεμπόριο, περίπτερα & ψιλικά) και οι καταναλωτές δεν μπορούν να αναλάβουν επιπλέον κόστη.

«Αναμένουμε τις λεπτομέρειες και θα συμμετέχουμε κι εμείς ως κλάδος στη δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Είμαστε βέβαιοι ότι με την εποικοδομητική συνεισφορά όλων των εμπλεκομένων θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων», ανέφερε ο κ. Καργαρώτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v