Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση-συσπείρωση από Τσίπρα με όπλο τη διαφθορά

Τι σηματοδοτεί η «αριστερή» ρητορική του πρωθυπουργού. Γιατί δίνει έμφαση σε «σκοτεινές υποθέσεις» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πως διαμορφώνεται πλέον το εσωκομματικό σκηνικό μετά την προχθεσινή Κεντρική Επιτροπή.

Επιχείρηση-συσπείρωση από Τσίπρα με όπλο τη διαφθορά

Μπορεί να βγήκε νικητής από το προχθεσινό εσωκομματικό μπρα ντε φερ με την Πλατφόρμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι πολλά ακόμα είναι τα επεισόδια που έχουν να διαδραματιστούν το επόμενο διάστημα εντός του κόμματός του.

Οι προσεχείς τρεις εβδομάδες, ομολογούν όλες οι πλευρές, είναι πολύ κρίσιμες και θα διαφανεί εάν το κόμμα θα μπορέσει να παραμείνει ενιαίο ή όχι, οδηγώντας κατ' επέκταση σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Και ενώ το συνέδριο πάει για τέλος Σεπτεμβρίου, όταν ίσως η κατάσταση να έχει ήδη ξεκαθαρίσει, η πλέον καθοριστική στιγμή θα είναι πιθανότατα η επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή για την τελική συμφωνία ή για τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα, εάν αυτά απαιτηθούν από τους πιστωτές. Και καθώς, όπως υπογράμμισε o πρωθυπουργός, «η αριστερή κυβέρνηση θα στηριχθεί από τους αριστερούς βουλευτές της ή θα πέσει από αυτούς», δείχνει αποφασισμένος να δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να λάβει το πράσινο φως συνέχισης του κυβερνητικού έργου.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιχείρηση συσπείρωσης των στελεχών του έχει ήδη ξεκινήσει και φάνηκε ξεκάθαρα στη χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Επιδιώκοντας να περάσει στην αντεπίθεση και να ξυπνήσει το θυμικό των «συντρόφων» του, ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας στη γνωστή αριστερή ρητορική του, έβγαλε από τη φαρέτρα του το ζήτημα της διαφθοράς.

Και πιο συγκεκριμένα, προχώρησε (και θα συνεχίσει έτσι) στη σύγκριση της κυβέρνησής του με αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσον αφορά το ευαίσθητο αυτό θέμα, σε μια μέρα μάλιστα που τα ονόματα ενός γαλάζιου στελέχους, του Σταύρου Παπασταύρου, και ενός πράσινου, του Γιάννου Παπαντωνίου, ενεπλάκησαν δικαστικά στις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ και των Leopard, αντίστοιχα.

Προαπαιτούμενο της συμφωνίας

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θέλησε να αναφερθεί σε διάφορες «σκοτεινές» υποθέσεις του παρελθόντος: Τα υποβρύχια, το PSI «που στοίχισε 25 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία», τα θαλασσοδάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, την υπόθεση μεταβίβασης των ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, τον Γκίκα Χαρδούβελη που «έβγαλε τα λεφτά του στο εξωτερικό», τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που «έκρυβαν λίστες στα συρτάρια τους», καθώς και τον κ. Παπασταύρου για τα «αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας».

Πέρα πάντως από το επικοινωνιακό χαρακτήρα που προσδίδει η κυβέρνηση στο ζήτημα της διαφθοράς, η πάταξή της, όπως αναφέρει στο Euro2day.gr κυβερνητικός παράγοντας, είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά ταυτόχρονα και «προαπαιτούμενο της τριετούς συμφωνίας μας με τους δανειστές». Η ίδια πηγή κάνει δε λόγο για μια συντονισμένη προσπάθεια που μπορεί αφενός να αλλάξει το δυσμενές κλίμα και αφετέρου να φέρει απτά άμεσα αποτελέσματα όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, τη φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό, τα παράνομα δάνεια, τις παράνομες εισαγωγές και την αισχροκέρδεια στην αγορά. Από μόνη της, άλλωστε, η πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, φανερώνει τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Πλατφόρμα και Ζωή

Ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά, παρείχε χθες πλήρη κάλυψη στον Γιάνη Βαρουφάκη για το «σχέδιο Β», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορεί να έχει κάνει λάθη, μπορείτε να τον κατηγορήσετε για το πολιτικό του σχέδιο, τα πουκάμισά του, τις διακοπές στην Αίγινα, αλλά δεν μπορείτε να τον κατηγορήσετε ότι είναι λαμόγιο και ότι είχε σχέδιο εξόδου από το ευρώ».

Και αν με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, προς ώρας τουλάχιστον, το Μέγαρο Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους, άγνωστο είναι που θα οδηγήσουν οι... παραφωνίες με την Αριστερή Πλατφόρμα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Βουλής, με μια ακόμα ομιλία που συζητήθηκε έντονα, δεν δίστασε να τα βάλει με το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά με αφορμή τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Την ίδια ώρα, το ηγετικό δίδυμο της Πλατφόρμας ξαναχτυπούσε: ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκτιμούσε πως «δεν έχει κανένα νόημα το συνέδριο τον Σεπτέμβριο», ενώ ακόμα πιο δηκτικός, ο Δημήτρης Στρατούλης σημείωνε: «Κάτι πάθαμε από τον καύσωνα, δεν έγινε καμία αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν».

Και ο «εμφύλιος» συνεχίζεται...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v