Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Έχουν ομαλοποιηθεί οι εισαγωγές

Ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι οι πόροι ως 25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι υπεραρκετά και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τις καταθέσεις άνω των 100 χιλ ευρώ.

Σταθάκης: Έχουν ομαλοποιηθεί οι εισαγωγές
Δεν υπάρχουν πλέον σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία από τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls) σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη, καθώς οι εισαγωγές έχουν σχεδόν ομαλοποιηθεί όπως και οι συναλλαγές του συνόλου των πολιτών.

Με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι τα capital controls θα διατηρηθούν μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως το τραπεζικό σύστημα. Οι βάσεις έχουν ήδη τεθεί προς αυτή τη κατεύθυνση με το άνοιγμα εκ νέου της στρόφιγγας του ELA.

«Πολλές συναλλαγές που αντιμετώπιζαν πρόβλημα τώρα γίνονται κανονικά» αναφέρει ο κ Σταθάκης και συμπληρώνει «δεν έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία καθώς το βασικό πρόβλημα, δηλαδή οι εισαγωγές, έχει σχεδόν ομαλοποιηθεί»

Μάλιστα ο υπουργός διατυπώνει έμμεσα την εκτίμηση ότι οι περιορισμοί θα εκλείψουν μόλις ολοκληρωθεί η νέα συμφωνία που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το γεγονός ότι δεν θέτει τον χρονικό ορίζοντα στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης (σ.σ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες Νοέμβριο με Δεκέμβριο) αλλά στην υπογραφή της συμφωνίας έχει τη σημασία του καθώς παραπέμπει στο αίτημα για την χορήγηση 10 δισ. ευρώ με τη μορφή προκαταβολής.

Ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι οι πόροι ως 25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι υπεραρκετά και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τις καταθέσεις άνω των 100 χιλ ευρώ.

Με την κοινοτική οδηγία το bail in το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών φεύγει από το φορολογούμενο και μεταφέρεται αρχικά στους μετόχους, εν συνεχεία στους ομολογιούχους και σε τελευταία περίπτωση στους καταθέτες αναφέρει ο υπουργός.

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας ο κ. Σταθάκης υπενθυμίζει ότι σε συμφωνία με τους Θεσμούς έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με στόχο την υποβολή άμεσα προτάσεων για τη στρατηγική διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Σημειώνει δε ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να είναι απόλυτα σίγουροι ότι η πρώτη κατοικία θα είναι απόλυτα προστατευμένη.

Ο υπουργός παραδέχεται ότι η εργαλειοθήκη μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ θα πλήξει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες στήριξής της. Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ αναφέρει ότι τα βασικά σημεία παρέμβασης είναι η εστίαση σε μικρά και μεσαία έργα υποδομών και η ενίσχυση της συνεταιριστικής/συνεργατικής επιχειρηματικότητας.

Οι αλλαγές στην κατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ θα έλθουν με την ολοκλήρωση του επενδυτικού νόμου τον προσεχή Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό το νέο δάνειο της Ελλάδας από τον ESM θα είναι τριακονταετούς διάρκειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v