Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Αν ήμουν πρωθυπουργός θα εφάρμοζα το Plan B

Το να τιμωρείς ένα περήφανο έθνος για να ενσπείρεις το φόβο σε ένα άλλο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι η Ευρώπη, δεν είναι η Ευρώπη για την οποία υπογράψαμε, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Βαρουφάκης: Αν ήμουν πρωθυπουργός θα εφάρμοζα το Plan B
Για την εφαρμογή του σχεδίου Β με την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος τη στιγμή που θα έκλειναν οι τράπεζες, επιμένει ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ισπανική El Pais, εκτός από την προειδοποίηση που απηύθυνε προς την Ισπανία ότι μπορεί να γίνει Ελλάδα, αν κάνει τα ίδια λάθη.

Ερωτώμενος αν ο ίδιος θα πατούσε το κουμπί ενεργοποίησης του σχεδίου, απαντά χωρίς ενδοιασμούς: Ναι (θα το έκανα) και το έχω πει δημοσίως, αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας.

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι αυτή ήταν δουλειά του πρωθυπουργού και πως η δική του ήταν να αναπτύξει τα καλύτερα δυνατά εργαλεία για όταν θα ελάμβανε αυτή την απόφαση. «Υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν και επιχειρήματα για να μην πατηθεί το κουμπί».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο κίνδυνος να γίνει η Ισπανία Ελλάδα υπάρχει πάντα και θα υλοποιηθεί, εάν συνεχίσετε να κάνετε τα ίδια λάθη που έγιναν στην Ελλάδα, δήλωσε στην εφημερίδα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών που υποδέχθηκε τον δημοσιογράφο της Ισπανικής εφημερίδας στο σπίτι του στην Αθήνα, τόνισε μεταξύ άλλων: "Νομίζω ότι ο ισπανικός λαός πρέπει να δει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ισπανία και να κρίνει τι χρειάζεται για την κοινωνία του, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει στην Ελλάδα ή στη Γαλλία ή αλλού"

Το να τιμωρείς ένα περήφανο έθνος για να ενσπείρεις το φόβο σε ένα άλλο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι η Ευρώπη, δεν είναι η Ευρώπη για την οποία υπογράψαμε, δεν είναι η Ευρώπη για την οποία ο Γκονζάλες, ο Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο Χέλμουτ Σμιτ, οι Καραμανλής και Παπανδρέου αγωνίστηκαν να δημιουργηθεί, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

"Θα πρέπει να ανακτήσουμε την αίσθηση του να είναι κανείς Ευρωπαίος και να βρούμε τρόπους να ξαναδημιουργήσουμε το όνειρο του συνδυασμού της ευημερίας με τη δημοκρατία.

H ιδέα ότι ο φόβος και η απέχθεια πρόκειται να δημιουργήσουν τη νέα Ευρώπη είναι μια ιδέα που θα μας οδηγήσει ολοταχώς σε μια μεταμοντέρνα δεκαετία του 1930 και πιστεύω ότι ο λαός της Ισπανίας και οι άνθρωποι στην Ελλάδα γνωρίζουν ακριβώς τι τους έκανε η δεκαετία του 1930" πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: enicos.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v