Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μέτωπα που άνοιξαν στο ραντεβού Κατρούγκαλου-θεσμών

Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μεγαλύτερο αγκάθι στο ασφαλιστικό. Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση, λέει ο υπουργός Εργασίας. Στόχος στα εργασιακά η νομοθέτηση των «βέλτιστων πρακτικών» και η εμπλοκή διεθνών οργανισμών.

Τα μέτωπα που άνοιξαν στο ραντεβού Κατρούγκαλου-θεσμών
Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώθηκε σε γενικά θέματα πολιτικής, καθώς τα επιμέρους θέματα θα συζητούνται σε τεχνικά κλιμάκια και σε τυπικές συναντήσεις που θα γίνονται στο Hilton.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρώτη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας τόνισε στους εκπροσώπους των θεσμών ότι η διαπραγμάτευση στα θέματα που έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι δημόσια και ανοιχτή.

Ειδικά για τα εργασιακά συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδικός χάρτης που θα εμπλέκει και διεθνείς οργανώσεις και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζητήθηκε και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων που επιβλέπει την εφαρμογή του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη Επιτροπή έχει ήδη εκδώσει 12 αποφάσεις που χαρακτηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές αντίθετες στην Κοινοτική Νομοθεσία.

Αν και κατά την 90λεπτη συνάντηση δεν υπήρξε επί της ουσίας συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα, το μεγαλύτερο αγκάθι φαίνεται πως είναι η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν ταχύτατο βηματισμό στην αύξηση των ορίων ηλικίας ανά έτος και η ελληνική πλευρά διεκδικεί να μην είναι βίαιη η προσαρμογή.

Οι αλλαγές θα αφορούν όλους όσοι θα συνταξιοδοτηθούν από 1η Ιουλίου 2015 και μετά και θα υπάρχει προστασία όλων των θεμελιωμένων δικαιωμάτων.

Ανοιχτό στη διαπραγμάτευση παραμένει το πότε θα ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, με την κυβέρνηση να ζητά οι αλλαγές να ενταχθούν στο ευρύτερο ασφαλιστικό που θα ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου και τους θεσμούς να θέτουν θέμα αξιοπιστίας και να πιέζουν οι παρεμβάσεις να ολοκληρωθούν εντός του Αυγούστου.

Κατρούγκαλος: Σε εποικοδομητικό κλίμα η συζήτηση

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΕΜΣ και του ΔΝΤ.

"Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον "οδικό χάρτη" της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.

Η παρουσία τους δεν έχει καμία σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν", υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, "η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και η νομοθέτηση των "βέλτιστων πρακτικών" που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος".

Όπως επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος ,"η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνο για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v