Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πώς θα σκανάρει η ΕΚΤ τα δάνεια

Με ποια μεθοδολογία θα γίνει η αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού. Θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά τουλάχιστον 3.500 φάκελοι επιχειρηματικών δανείων. Στο τέλος της εβδομάδας, η οριστικοποίηση όλων των λεπτομερειών.

Τράπεζες: Πώς θα σκανάρει η ΕΚΤ τα δάνεια
Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι παράμετροι για το σκανάρισμα των δανείων και των λοιπών στοιχείων ενεργητικού, που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις εγχώριες συστημικές τράπεζες.

H αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR) θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 10 Αυγούστου και οι τράπεζες καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την παροχή όλων των φακέλων που θα ζητηθούν.

Η μεθοδολογία θα είναι, σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, ίδια με αυτή του περσινού ελέγχου. Θα υπάρξει, δηλαδή, τόσο δειγματοληπτικός έλεγχος με την προσέγγιση bottom-up, όσο και παροχή συγκεντρωτικών στοιχείων ανά κατηγορία δανείων (προσέγγιση top-down).

Το εύρος του δείγματος δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς εξετάζεται να είναι μικρότερο της περσινής αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά 7.000 φάκελοι εταιρικών δανειακών συμβάσεων. Φέτος ο αριθμός του δείγματος ενδέχεται να περιορισθεί στο μισό, οι τελικές, όμως, αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη της εβδομάδας.

Λόγω της μεγάλης έκτασης που είχε η περσινή άσκηση, η επικαιροποίηση των φακέλων αναμένεται να είναι ευκολότερη. Σημειώνεται ότι πέρυσι βρέθηκε στο δείγμα έως και το 64% των επιχειρηματικών δανείων και έως το 84% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία θα συμπεριληφθούν στο δείγμα, θα εξετασθούν με ένα μικτό μοντέλο, που περιλαμβάνει τόσο χρήση του δείκτη καθαρός δανεισμός προς EBITDA (σ.σ. στοιχεία 31.12.2014) όσο και τη μέθοδο προεξόφλησης ταμειακών ροών (Discounted Cash Flow-DCF).

Για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν ανεκτό δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA οι δανειακές τους συμβάσεις θα εξεταστούν με βάση τη μέθοδο προεξόφλησης ταμειακών ροών. Από τη μέθοδο θα προκύψει αν τα δάνειά τους μπορούν να εξοφληθούν χωρίς να ρευστοποιηθούν οι τυχόν εξασφαλίσεις.

Για τις δανειακές συμβάσεις εταιρειών που διαθέτουν δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA χειρότερο από αυτόν που θα βάλει ως πήχη η ΕΚΤ, αξιολογείται μόνο η αξία των εξασφαλίσεων που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες.

Τα αποτελέσματα του δειγματοληπτικού ελέγχου θα ανάγονται στο συνολικό χαρτοφυλάκιο της κατηγορίας δανείων, ώστε να προκύπτουν επαρκείς προβλέψεις.

Στόχος του ελέγχου είναι να καταγραφεί επακριβώς η πραγματική αξία των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών. Για τον λόγο αυτό θα εφαρμοστούν με ομοιόμορφο τρόπο συντηρητικά κριτήρια, προκειμένου να αποτιμηθούν οι λογιστικές αξίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v