Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαξιλάρι» ρευστότητας €5 δισ. στις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν αύξηση της χρηματοδότησης από τον ELA τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Στα €5 δισ. ανήλθε το «μαξιλάρι» ρευστότητας λόγω εισροών από τουρισμό, φόρους και πληρωμές συντάξεων.

«Μαξιλάρι» ρευστότητας €5 δισ. στις ελληνικές τράπεζες

H Ελλάδα δεν αναμένεται να ζητήσει αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης για τις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις επόμενες εβδομάδες, γιατί το «μαξιλάρι» ρευστότητας αυξήθηκε λόγω εισροών από τουρισμό και συντάξεις και της βοήθειας από την κεντρική τράπεζα, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. 

Το «μαξιλάρι» ρευστότητας ανήλθε περίπου στα 5 δισ. ευρώ από 1 με 2 δισ. ευρώ, χάρη στις δύο αυξήσεις του (ELA), τις εισροές από τους φόρους, τον τουρισμό και τις πληρωμές των συντάξεων, σημείωσε μία από τις πηγές. 

«Οι εκροές ήταν σχετικά μικρές και μάλιστα υπήρξε μία εβδομάδα τον Ιούλιο που καταγράφηκαν καθαρές εισροές στις τράπεζες», είπε μια πηγή.

Μια άλλη πηγή πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα επιπλέον “μαξιλάρι” ρευστότητας, δεν υπάρχει λόγος να ζητηθεί αύξηση του ορίου του ΕLA».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε δύο φορές τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούλιο, κατά 900 εκατ. ευρώ τη φορά. Το όριο της χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό βρίσκεται τώρα στα 91 δισ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v