Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πώς «αβγάτισε» το απόθεμα ρευστότητας

Στα 3 δισ. ευρώ έφτασε το «μαξιλάρι» ρευστότητας των τραπεζών. Από δύο πηγές αυξήθηκε το απόθεμα. Δεν θα υποβληθεί νέο αίτημα για αύξηση του ELA. Στα 125 δισ. η έκθεση των τραπεζών στο ευρωσύστημα.

Τράπεζες: Πώς «αβγάτισε» το απόθεμα ρευστότητας

Άνω των 3 δισ. ευρώ διαμορφώνεται πλέον το απόθεμα ρευστότητας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, για πρώτη φορά από την επιβολή τραπεζικής αργίας και περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αργή αλλά σταθερή εισροή καταθέσεων, κυρίως μέσω των επιχειρήσεων, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους περιορισμούς οδηγεί στην αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το απόθεμα ρευστότητας έφτασε στα 3 δισ. ευρώ, ενώ εισροές υπήρξαν και χθες.

Η σταδιακή βελτίωση σε επίπεδο ρευστότητας επιτρέπει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών κυρίως για τις εισαγωγές πρώτων υλών και ημιέτοιμων-έτοιμων προϊόντων, χωρίς να υποβληθεί άμεσα νέο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αύξηση του ορίου ELA.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν αντλήσει από το ευρωσύστημα στις 30 Ιουνίου 125 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 85,5 δισ. έχουν αντληθεί από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA. Έκτοτε τα στοιχεία δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά λόγω των capital controls.

Για να ενισχυθεί η τάση επιστροφής καταθέσεων θα πρέπει να αρθούν επιμέρους περιορισμοί που παραμένουν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως για παράδειγμα οι απαγορεύσεις πρόωρης λήξης προθεσμιακών, προσθήκης δικαιούχων σε λογαριασμούς ή πρόωρης εξόφλησης δανείων από υφιστάμενους λογαριασμούς.

Όσο διατηρούνται οι παραπάνω απαγορεύσεις και δεν θεσπίζεται ελευθερία κινήσεων για τις νέες καταθέσεις, τροφοδοτείται κλίμα καψυποψίας απέναντι στις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα ούτε των ανασφάλιστων καταθέσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v