Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Κρίσιμο 24ωρο για την επίτευξη συμφωνίας εντός χρονοδιαγράμματος. Τι επιδιώκει η κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις και γιατί υπάρχει κοινή συνισταμένη με τους δανειστές για την αποφυγή του κουρέματος καταθέσεων. «Κινούμενη άμμος» το πρωτογενές έλλειμμα.

Τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν μπορεί να τηρηθεί ο στόχος για συμφωνία και ψήφιση του νέου Μνημονίου και των προαπαιτούμενων έως τις 18 Αυγούστου, ή θα οδηγηθούμε εκ νέου σε δάνειο–γέφυρα.

Τα δύο μεγάλα αγκάθια της σημερινής διαπραγμάτευσης, δεν είναι άλλα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, θέματα τα οποία θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σε αυτά τα δύο κρίσιμα για την ελληνική κυβέρνηση μέτωπα θα είναι αυτή που θα δείξει τελικά αν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο επιδιώκουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές, να κλείσει δηλαδή η συμφωνία έως τις 11-12 Αυγούστου, να ψηφιστούν τα μέτρα και το νέο Μνημόνιο έως τις 18 και να έρθουν τα πρώτα λεφτά από το νέο ευρωπαϊκό δάνειο στις 20 Αυγούστου, οπότε πρέπει να πληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Πηγές των θεσμών αναφέρουν πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και το ενδεχόμενο του bridge financing και επισημαίνουν πως παρότι οι συζητήσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα, υπάρχουν αρκετά πεδία στα οποία δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δημοσιονομικά. Μέχρι χθες, οι εκτιμήσεις για το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος του 2015 κινούνταν σε ένα εύρος το οποίο ξεκινούσε από το 1% του ΑΕΠ και έφτανε έως και ισοσκελισμένο σε πρωτογενές επίπεδο προϋπολογισμό.

Οι εκκρεμότητες θα καταγραφούν αύριο σε νέα συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με την τετράδα Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ρέφερ και Τζιαμαρόλι, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα.

Σήμερα λοιπόν θα υπάρξουν ενδείξεις για το αν είναι εφικτό το χρονοδιάγραμμα της 20ής Αυγούστου και αύριο αναμένεται να βγει με σχετική ασφάλεια η ετυμηγορία.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Η κυβέρνηση αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο τελικό σχήμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα αποτελέσει το όχημα για έσοδα 50 δισ. ευρώ (!) σε βάθος 30 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος είναι και ο «πνευματικός πατέρας» του νέου ταμείου, θέλει να δώσει μια έντονη διάσταση αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου ώστε να αποφέρει διαρκή έσοδα και όχι μια κι έξω τα λεφτά από την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου.

«Πάρτε για παράδειγμα τα τρένα», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος για να μεταφέρει το σκεπτικό της κυβέρνησης στο νέο μοντέλο αποκρατικοποιήσεων. Αν υποθέσουμε ότι πωλείται ο ΟΣΕ, εμείς θα θέλαμε για παράδειγμα σε κάθε κοντέινερ που θα μεταφέρουν μελλοντικά τα τρένα στην Ελλάδα να εισπράττεται μισό ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

Αυτά τα λεφτά, το μισό ευρώ ανά κοντέινερ, θα πηγαίνουν κατά το ήμισυ για την εξόφληση των δανεικών της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το 25% για επενδύσεις και το υπόλοιπο 25% για μείωση του χρέους. Μόνο και μόνο για να ξεκαθαρίσει αυτή η πτυχή του νέου μοντέλου αποκρατικοποιήσεων, είναι σαφές ότι χρειάζεται χρόνος.

Και οι τράπεζες

Στο μέτωπο των τραπεζών, οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούν η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το τέλος του έτους, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η κοινοτική οδηγία για το bail in.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε και το σενάριο της απευθείας δανειοδότησης των τραπεζών από τον ESM (ώστε να μην επιβαρυνθεί το χρέος και κατ' επέκταση οι φορολογούμενοι), αλλά απορρίφθηκε καθώς κρίθηκε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το κούρεμα καταθέσεων δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ακόμα και πριν την ενεργοποίηση της κοινοτικής οδηγίας.

Και όπως κατέστη απολύτως σαφές στις μέχρι σήμερα συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, κανένας δεν θέλει να υπάρξει το παραμικρό κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα. Όχι για να προστατευτούν οι Έλληνες καταθέτες ή οι επιχειρήσεις. Αλλά υπό τον φόβο ότι κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα θα άνοιγε τον δρόμο για bank run σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με προβληματικά δημοσιονομικά δεδομένα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v