Αισιοδοξία Τσακαλώτου για συμφωνία «εντός χρόνου»

Διάσταση απόψεων που εκτιμάται ότι μπορεί να γεφυρωθεί στο θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Την ελληνική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια παρουσίασε ο Γ. Σταθάκης στους εκπροσώπους των θεσμών. Τετάρτη η πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων. Τα αυριανά ραντεβού.

Αισιοδοξία Τσακαλώτου για συμφωνία «εντός χρόνου»

Αισιόδοξος ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα έως τις 20 Αυγούστου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών. Παραδέχτηκε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το μακροοικονομικό μοντέλο (ύφεση κ.τλ.) αλλά και ότι όλα πρέπει να κλείσουν εντός της εβδομάδας για να καλυφθούν τα χρονοδιαγράμματα. 

Σήμερα έως τις 15:30 ο ΥΠΟΙΚ και ο Γ. Σταθάκης συζήτησαν για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ για την ερχόμενη 30ετία και μετά το θέμα των τραπεζών.

Όπως είπε ο κος Τσακαλώτος «υπήρξε κάποια απόκλιση απόψεων, καταθέσαμε τις προτάσεις μας τις οποίες θα εξετάσουν και θα επανέλθουν, αλλά δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν βλέπω να υπάρχει τελικά κόλλημα», ήταν η εκτίμηση του υπουργού διευκρινίζοντας ότι οι αποκλίσεις αυτές αφορούν τη νομική υπόσταση του Ταμείου και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει μετάβαση από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν μεταβιβαστεί ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ και επί των οποίων έχει συμφωνηθεί η αποκρατικοποίηση να τρέξουν από το υφιστάμενο σχήμα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο φαίνεται να εστιάζονται κάποιες από τις διαφωνίες.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης εξετάστηκε το θέμα των τραπεζών. Παρουσιάστηκε η πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια η οποία σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη κινείται ως προς το πνεύμα στο αρχικό σχέδιο που είχε εκπονήσει το υπουργείο Οικονομίας. Εχουν όμως μεσολαβήσει κάποιοι μήνες διαπραγματεύσεων, σημείωσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι αρκετές από τις παραμέτρους έχουν τροποποιηθεί. Για τα κόκκινα δάνεια οι πληροφορίες λένε ότι εξετάζεται μια συνολική λύση προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα.

Αύριο προγραμματίζονται νέες συναντήσεις μεταξύ των επικεφαλής των Θεσμών και των Ευκ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη ώστε να εξεταστούν όλα τα πεδία της διαπραγμάτευσης και τα εκκρεμή ζητήματα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αύριο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, θα υπάρξουν οι εξής συναντήσεις:

- 11:30 οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
- 15:30 Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
- 17:30 Θέματα Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κο Τσακαλώτο από τις έως τώρα συζητήσεις δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες έως τις 20 Αυγούστου και ως εκ τούτου, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν έχει μπει στο τραπέζι ενδεχόμενο νέου δανείου γέφυρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v