Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NIESR: Πιθανότητες ανάκαμψης μόνο με διαγραφή χρέους 100 δισ.

Οι επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ είναι καταστροφικές, ενώ οι αυστηροί στόχοι που επιβάλλονται στην Ελλάδα για πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να καταλήξουν να συρρικνώσουν την οικονομία και να αυξήσουν το χρέος, σύμφωνα με βρετανικό think tank.

NIESR: Πιθανότητες ανάκαμψης μόνο με διαγραφή χρέους 100 δισ.

Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους κοντά στα 100 δισ. ευρώ, αν θέλει να έχει πιθανότητες να βγει από την «παρατεταμένη και σοβαρή ύφεση», σύμφωνα με βρετανικό think tank.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (National Institute of Economic and Social Research - NIESR), οι επιπτώσεις των αυξήσεων στον ΦΠΑ είναι καταστροφικές, ενώ οι αυστηροί στόχοι για τον προϋπολογισμό μπορεί να γίνουν «αυτοαναιρούμενοι». Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ εκτιμά πως η αύξησή του θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ κατά 1% το 2016.

Την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες είδαν να χάνεται το ένα τρίτο της αξίας τους για δεύτερη ημέρα χθες, η ανάλυση του NIESR δείχνει πως η οικονομία της Ελλάδας θα βρεθεί και πάλι σε ύφεση φέτος και το επόμενο έτος.

Μέχρι το τέλος του 2016 η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα είναι 30% μικρότερη απ' όσο ήταν στο peak του 2007. «Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να ξαναπιάνει το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν όταν εντάχθηκε στο ευρώ το 2001, πόσω μάλλον εκεί που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση», σύμφωνα με τον Jack Meaning, research fellow του NIESR.

Οι οικονομολόγοι τονίζουν πως οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να διαγράψουν γύρω στα 95 δισ. ευρώ από το χρέος των 320 δισ. ευρώ για να μειωθεί το απόθεμα του χρέους στο 130% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως "σύμφωνα με το μοντέλο μας, η αποκατάσταση της διαχειρισιμότητας του χρέους απαιτεί διαγραφή ίση με τουλάχιστον το 55% του ΑΕΠ, ποσοστό υψηλότερο από το 30% που εκτιμά το ΔΝΤ". 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, αυτό θα κάνει τον στόχο του ΔΝΤ για χρέος 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 «τουλάχιστον πιθανό».

Οι προβλέψεις του think tank δείχνουν πως η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% φέτος και κατά 2,3% το 2016, ενώ δεν αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν την ένταξη στο ευρώ, νωρίτερα από το α' εξάμηνο του 2023.

Ο ερευνητής του NIESR, Simon Kirby, σχολιάζει πως «πρέπει να πας πίσω στη Μεγάλη Ύφεση για να βρεις οικονομίες που να έχουν δεχθεί ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση».

Σύμφωνα με τον κ. Meaner, εξακολουθεί να υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με τις αυξήσεις στον ΦΠΑ πιθανότατα να πλήττουν την οικονομία περισσότερο απ' όσο υποδηλώνουν οι κανονικοί δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. Κατά τον ίδιο, οι αυστηροί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα που επιβάλλονται στην Αθήνα από τους πιστωτές θα μπορούσαν να καταλήξουν να συρρικνώνουν την οικονομία και να καθιστούν ακόμα μεγαλύτερο το χρέος, σε σχετικούς όρους. «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βγάζει ζήτηση από μια οικονομία που είναι ήδη υφεσιακή», σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v