Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης

Η συμφωνία έχει αγκάθια και πολιτικές που δεν θέλουμε, αλλά ελπίζουμε να διώξει την αβεβαιότητα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε διαπραγμάτευση, με στόχο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να φορολογούνται με συντελεστή 13% και να καταβάλλουν 50% προκαταβολή.

Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης

Οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρέπει να προσαρμοστούμε, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Γεωργίας.

Πρέπει να ανοίξουμε δρόμους ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν, για να βγούμε από την κρίση. Δεν μπορεί να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς. Εγιναν τέσσερις αντί για τρεις και ίσως πρέπει να γίνουν περισσότεροι, γιατί αυτή η διαδικασία θα πρέπει να βρίσκεται υπό την επίβλεψη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ελπίζουμε η συμφωνία να δώσει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα. Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η πολιτική αυτή έχει αγκάθια: επιλογές που δεν θα κάναμε. Γι' αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε αντίρροπα μέτρα για εκείνους που βάλλονται από αυτά.

Δεν θα περιοριστούμε στα στενά όρια της συμφωνίας. Θα διαπραγματευόμαστε και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, προκειμένου να πετύχουμε βιώσιμο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αλλά και των νέων. Μίλησε για επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων, με στόχο τον εξορθολογισμό της αγροτικής παραγωγής, τονίζοντας ότι «Μπορεί να εξελιχθεί σε κινητήρα για την ανάπτυξη προς όφελος των ανθρώπων της αγροτιάς».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο αγροτικός τομέας είναι στρατηγικός για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης και σημείωσε ότι τα φορολογικά βάρη πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι στόχοι είναι:

* Να προχωρήσει η διάκριση σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αυτούς που έχουν αγροτικό εισόδημα αλλά διαφορετική κύρια απασχόληση. Στόχος είναι να διεκδικήσει η κυβέρνηση και να πετύχει στη διαπραγμάτευση να θεωρούνται κατά κύριο λόγο αγρότες όσοι έχουν 50% των εισοδημάτων τους από τον αγροτικό τομέα. 

Για αυτούς διεκδικείται φορολόγηση με 13% και όχι 26% και προκαταβολή φόρου στο 50% και όχι 100%. Για τους νέους αγρότες να ισχύσει η μείωση κατά 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής για τα πρώτα 3 έως 5 χρόνια.

* Η θέσπιση νέων φορέων συλλογικής οργάνωσης (συνεταιρισμοί, κοιτίδες επιχειρηματικότητας). Στόχος να προωθηθούν νέες οριζόντιες μορφές οργάνωσης και συνεργατικά σχήματα. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στόχος δεν πρέπει να είναι η μαζική παραγωγή αλλά η υψηλή ποιότητα.

* Αμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους 2,4 δισ. ευρώ τον χρόνο, με λιγότερη γραφειοκρατία.

* Αποδιάρθρωση των ολιγοπωλίων στην αγορά. Για το θέμα υπάρχει συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι θεσμοί «επέλεξαν λάθος εργαλειοθήκη να μας επιβάλουν να εφαρμόσουμε». Τόνισε ότι είναι αδιανόητο στη χώρα να αυξάνονται οι τιμές στον καταναλωτή παρά τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων.

* Εντατικοποίηση ελέγχων για παράνομες εισαγωγές και εξαγωγές αλλά και για τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.

* Για την αλιεία θα ενισχυθούν οι κοινωνικές δράσεις μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων. Οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι 400 εκατ. ευρώ και με τη συμμετοχή της χώρας, η δαπάνη φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v