Σκληραίνει τη στάση της η Ρωσία στην επέτειο του εμπάργκο

Στα 120 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι «απώλειες» σε ετήσια βάση μόνο για τον κλάδο των οπωροκηπευτικών από το ρωσικό εμπάργκο. Πώς επηρεάζονται άλλοι κλάδοι. Τα νέα έκτακτα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οπωροκηπευτικά.

Σκληραίνει τη στάση της η Ρωσία στην επέτειο του εμπάργκο
«Μια δεκαετία θα απαιτηθεί, από την ημέρα που θα αρθεί το ρωσικό εμπάργκο, για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και να αποκατασταθούν πλήρως οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας με τη Ρωσία.»

Την εκτίμηση αυτή έκανε ανώτατο στέλεχος εξαγωγικού κλάδου που μίλησε στο Euro2day.gr, με αφορμή την πρώτη επέτειο επιβολής από τη Ρωσία του εμπάργκο στην εισαγωγή προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, και φυσικά την Ελλάδα.

Η ζημία μόνο στον κλάδο των οπωροκηπευτικών υπολογίζεται ότι θα αγγίξει σε ετήσια βάση τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ εξαιτίας της απώλειας της ρωσικής αγοράς, οι συνολικές εξαγωγές ροδάκινου τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, όπου τα ρωσικά σύνορα ήταν ακόμη ανοικτά, σημείωσαν πτώση 30%.

Εξίσου μεγάλη είναι η ζημιά και για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, που έχασε ένα προπύργιο το οποίο καρπώθηκαν οι Τούρκοι παραγωγοί. Συνολικά τους πρώτους εννέα μήνες μετά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη συγκεκριμένη αγορά υποχώρησαν κατά 15,48% καταγράφοντας απώλειες 42,39 εκατ. ευρώ (στοιχεία Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων).

Γενικότερα η ρωσική αγορά θεωρείται χαμένη υπόθεση για τους Έλληνες εξαγωγείς, τα προϊόντα των οποίων πλήττονται από το εμπάργκο -παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων-, μετά και την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να το επεκτείνει για έναν ακόμη χρόνο, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση της.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργο Πολυχρονάκη, "μετά τις εξελίξεις αυτές, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και χωρίς τη Ρωσία. Γι' αυτό ψάχνουμε για αγορές σε όλο τον κόσμο για τα ελληνικά προϊόντα».

Οι απώλειες όμως για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές εξαγωγές δεν περιορίζονται μόνο στα προϊόντα στα οποία επεβλήθη το εμπάργκο πριν από ένα χρόνο στις 7 Αυγούστου του 2014. Σοβαροί τριγμοί καταγράφονται και στα προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των απαγορεύσεων και συνεχίζουν να εξάγονται στη Ρωσία.

Όπως τα γουνοδέρματα, όπου η μείωση των εξαγωγών άγγιξε πέρυσι το 13,7% σε σχέση με το 2013. Πτώση 21,25% κατεγράφη στις εξαγωγές ελαιολάδου, κατά 31,3% στις μαρμελάδες-κομπόστες και 21,49% στις εξαγωγές χρωμάτων.

Έκτακτα μέτρα από Ε.Ε. για τα οπωροκηπευτικά

Σύμφωνα με πληροφορίες των Ελλήνων εξαγωγέων, αναμένεται να τεθεί σήμερα σε ισχύ ο νέος κοινοτικός κανονισμός σχετικά με την επέκταση έως τις 30 Ιουνίου του 2016 των έκτακτων μέτρων αποζημίωσης φρούτων και λαχανικών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Incofruit-Hellas, για την Ελλάδα η ποσόστωση για τις αποσύρσεις ανά κατηγορία προϊόντων έχουν ως εξής: 2.500 τόνους για τα μήλα και τα αχλάδια, 1.350 τόνους για τις ντομάτες, τα καρότα, τις γλυκοπιπεριές, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, 16.300 τόνους για τα δαμάσκηνα, τα νωπά επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, 7.950 τόνους για τα πορτοκάλια, τις κλημεντίνες, τα μανταρίνια και τα λεμόνια και 20.900 τόνους για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

Το προσχέδιο του κανονισμού προβλέπει ότι θα διατεθούν επιπλέον 3.000 τόνοι για τις ανωτέρω ομάδες προϊόντων της χώρας μας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των φρούτων και λαχανικών που έληξε στις 30 Ιουνίου, έχουν αποσυρθεί 770.000 τόνοι στην Ε.Ε., με το κόστος στήριξης να έχει αγγίξει τα 155 εκατ. ευρώ.

Και καταστροφή προϊόντων

Εν τω μεταξύ με Διάταγμα του Ρώσου Προέδρου, από τις 29 Ιουλίου παρέχονται οδηγίες στη ρωσική κυβέρνηση σχετικά με την επιτόπου καταστροφή των προϊόντων που εντοπίζονται στα σύνορα της χώρας και εμπίπτουν στην απαγόρευση εισαγωγών που έχει επιβάλει η Ρωσία.

Το έγγραφο αναφέρει ότι τα γεωργικά προϊόντα, πρώτες ύλες και προϊόντα διατροφής που παράγονται σε χώρες οι οποίες έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε ρωσικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, ή έχουν υποστηρίξει τις κυρώσεις αυτές, και των οποίων (προϊόντων) η εισαγωγή στη Ρωσία έχει απαγορευτεί, θα καταστρέφονται στα σύνορα, αρχής γενομένης από σήμερα, 6 Αυγούστου.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας, μελετά πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών και διατροφικών προϊόντων από επτά ακόμη χώρες που στηρίζουν τις κυρώσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v