Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος χρόνου για τη «συγγραφή» της συμφωνίας

Τετ α τετ Τσίπρα-Ολάντ σήμερα στην Αίγυπτο ενώ το Μαξίμου καλεί «όλες τις πλευρές» να τηρήσουν τις δεσμεύσεις. Αρωγός ο Γιούνκερ μετά τους Σαπέν-Μοσκοβισί. Αγκάθι τα χρονοδιαγράμματα, πρόβλημα για την κυβέρνηση το «εμπροσθοβαρές» του προγράμματος.

Τέλος χρόνου για τη «συγγραφή» της συμφωνίας

Ελάχιστα 24ωρα απομένουν για να φανεί εάν -αυτή τη φορά- θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, ή εάν θα επαναληφθούν οι καταστάσεις του Ιουνίου που κανείς... δεν θέλει να θυμάται.

Από σήμερα θα πρέπει να αρχίσει η συγγραφή των κεφαλαίων της συμφωνίας, για να ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο και να πάρει τον δρόμο προς το Eurogroup της Τρίτης που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Αυτή ακριβώς η χρονική στιγμή θεωρείται καθοριστική των εξελίξεων, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (υπό τον Β. Σόιμπλε ατύπως πλην ουσιαστικώς) θα κληθούν να δώσουν το «πράσινο φως» για να σταλεί η συμφωνία προς έγκριση στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και το ελληνικό «μέχρι τις 18 Αυγούστου».

Η πιθανότητα να σκαλώσει η διαδικασία στο γρανάζι του Eurogroup ουδόλως έχει αποκλειστεί: το αντίθετο, εάν ληφθεί υπόψη η προσπάθεια που καταβάλλουν οι αρωγοί της Αθήνας, δηλαδή η Κομισιόν και η γαλλική πλευρά, να πείσουν για τη «θετική πορεία της διαπραγμάτευσης», ή την «καλή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς».

Φοβού τις τρικλοποδιές

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, επιχειρείται με αυτό τον τρόπο να σταλεί μήνυμα «σε όσους δεν θέλουν τη συμφωνία», ή «επιμένουν στο Grexit» και «ετοιμάζονται για τρικλοποδιές» τα επόμενα 24ωρα.

Στις (θετικές) δηλώσεις Σαπέν και Μοσκοβισί προστέθηκε χθες και του Ζ. Κλ. Γιούνκερ: «Ολες οι πληροφορίες που λαμβάνω συγκλίνουν στην επίτευξη συμφωνίας αυτόν τον μήνα, κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, με την ηχηρή επισήμανση ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με «ικανοποιητικό τρόπο» προς αυτή την κατεύθυνση...

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε προ δέκα ημερών με τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ολάντ, ενώ ο πρώτος κύκλος της ολοκληρώνεται σήμερα, με τετ α τετ των δύο ανδρών στην Αίγυπτο (με αφορμή την παρουσία τους στα εγκαίνια της νέας Διώρυγας του Σουέζ), για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να συμφωνήσουν τα επόμενα βήματα.

«Αν όλες οι πλευρές...»

Η αγωνία του Μαξίμου φάνηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό: «Αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ,θα έχουμε συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου», είναι η θέση που πρόβαλαν κυβερνητικές πηγές -περισσότερο ως προσδοκία παρά ως βεβαιότητα.

Οι ίδιες πηγές επικαλούνται ως θετική εξέλιξη την αποτροπή τρίτου πακέτου προαπαιτουμένων που προωθήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα «από κύκλους» των δανειστών για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, ή η ψήφιση του νέου εργασιακού στο τέλος του χρόνου.

Πίεση για μη εμπροσθοβαρή εφαρμογή

Αυτά, λένε, είναι τα ενθαρρυντικά σημάδια. Τα ανησυχητικά; Οπως παραδέχονται, τα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν κλείσει, με την ελληνική πλευρά να πιέζει για «άπλωμα» των μέτρων-μεταρρυθμίσεων στην τριετία αντί της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής τους.

«Και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών», διευκρινίζουν.

Αυτό το στοιχείο θεωρείται κομβικό (και πολιτικά και κοινωνικά) και οι διαβουλεύσεις με το κουαρτέτο θα συνεχιστούν σήμερα.

Στη συνεδρίαση μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, οι υπουργοί Ευ. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης, Γ. Σταθάκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v