Γκάλμπρεϊθ: Ούτε ο Σόιμπλε δεν πιστεύει στη νέα συμφωνία για Ελλάδα

Προς το τέλος Μαρτίου ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την προετοιμασία του «Plan B», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Spiegel ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν θα κλείσει τελικά η συμφωνία, τόνισε ο πρώην σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Γκάλμπρεϊθ: Ούτε ο Σόιμπλε δεν πιστεύει στη νέα συμφωνία για Ελλάδα

Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ δήλωσε σε συνέντευξη του στο Spiegel ότι ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν πιστεύει πως η τελευταία συμφωνία για την Ελλάδα είναι καλή λύση, τονίζοντας ότι σέβεται τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν η τελευταία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι καλή, ο πρώην σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη απάντησε:

«Δεν νομίζω ότι ακόμα και ο υπουργός Σόιμπλε πιστεύει ότι είναι καλή λύση. Και φυσικά γνωρίζουμε πως παραμένουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές, ειδικά την γερμανική κυβέρνηση, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους. Οπότε η συμφωνία δεν έχει ακόμα κλείσει και το ερώτημα για το αν θα κλείσει παραμένει».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι όπως και κ. Βαρουφάκης, σέβεται τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά θεωρεί ότι οι οικονομικές και πολιτικές δεσμεύσεις του τελευταίου δεν είναι συμβατές με τις πιεστικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Ερωτώμενος για το πότε ξεκίνησε ως μέλος μιας ομάδας του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών να ετοιμάζει ένα μυστικό σχέδιο για την επιστροφή στην δραχμή, ο κ. Γκάλμπρεϊθ απάντησε:

«Με βάση τα αρχεία μου οι συζητήσεις μας ξεκίνησαν προς το τέλος Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαίου ή κάπου εκεί. Δεν είχαμε αναλάβει να προετοιμάσουμε ένα “μυστικό σχέδιο” αλλά να εντοπίσουμε τα ζητήματα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που θα προέκυπταν αν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας την έδιωχναν από το ευρώ. Μεγάλο μέρος της εργασίας μας είχε να κάνει με ιστορική έρευνα σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, όπως της Καλιφόρνια στις αρχές του 2000 ή της Κύπρου. Οπότε ήταν κατά βάση μια προσπάθεια να βασιστούμε στην έρευνα αυτή για να βρούμε ένα μονοπάτι που μπορεί να ταίριαζε στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v