Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αύξηση του ΦΠΑ πλήττει τη... γαλλική κτηνοτροφία

Η ενδεχόμενη μείωση των εξαγωγών γαλλικών κτηνοτροφικών προϊόντων προς μία σημαντική χώρα–εισαγωγέα, όπως η Ελλάδα, εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ, αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση των Γάλλων κτηνοτρόφων.

Η αύξηση του ΦΠΑ πλήττει τη... γαλλική κτηνοτροφία

«Τριγμούς» στη γαλλική κτηνοτροφία, η οποία αντιμετωπίζει το διάστημα αυτό και άλλα σοβαρά ζητήματα, ενδέχεται να προκαλέσει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στο βόειο κρέας και σε κάποια παρασκευάσματα με βάση το γάλα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό report του γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία, η μετάταξη των προϊόντων αυτών στον υψηλό ΦΠΑ 23% σε συνδυασμό με τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης και την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων, δεν αποκλείεται να συντελέσει στη μείωση των εξαγωγών γαλλικών κτηνοτροφικών προϊόντων προς μία σημαντική χώρα–εισαγωγέα, όπως είναι η Ελλάδα, σε μία κρίσιμη περίοδο για την αγροτική βιομηχανία της Γαλλίας και να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση των Γάλλων κτηνοτρόφων.

Μπορεί λοιπόν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που στήριξε ανοικτά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η απόφαση όμως της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ ο οποίος επηρεάζει έναν βασικό εξαγωγικό κλάδο της Γαλλίας δεν αποκλείεται να πλήξει τη γαλλική οικονομία.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους του πόσο σημαντική είναι για τις γαλλικές εξαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων η ελληνική αγορά, αρκεί να αναφέρουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των εισαγωγών προϊόντων νωπού βόειου κρέατος (μπροστινά τέταρτα βοοειδών, μη χωρισμένα ή χωρισμένα, με κόκαλα, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη) το 12μηνο Ιούνιος 2014-Μάιος 2015, αξίας 74,6 εκατ. ευρώ.

Θέση την οποία διατηρεί και τα προηγούμενα έτη με εισαγωγές κρεάτων από τη Γαλλία αξίας 80,5 εκατ. ευρώ το 2013 και 75,3 εκατ. ευρώ το 2014 (στοιχεία των Τελωνείων της Γαλλίας).

Επίσης η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στις γαλλικές εισαγωγές νωπού βόειου κρέατος (ολόκληρα σφάγια ή μισά σφάγια βοοειδών, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη) μετά την Ιταλία, με 16,8 χιλ. τόνους, αξίας 74 εκατ. ευρώ, θέση που κατείχε και κατά τα έτη 2013 και 2014, με εισαγωγές αξίας 88,7 εκατ. ευρώ και 76,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μόνο πέρυσι οι γαλλικές εξαγωγές κρέατος αποτέλεσαν το 9,2% του συνόλου των γαλλικών εξαγωγών προς την Ελλάδα, ενώ οι εξαγωγές γάλακτος αντιπροσώπευσαν το 0,5% του συνόλου.

Ειδικότερα η αξία όλων των προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών που εξήχθησαν από τη Γαλλία στην Ελλάδα αποτέλεσαν το ένα δέκατο της συνολικής αξίας των γαλλικών εξαγωγών από τη Γαλλία προς την Ελλάδα και άρα υπολογίσιμο μέγεθος για τις γαλλικές εξαγωγές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2014 εισήχθησαν στην Ελλάδα από τη Γαλλία (πέρα από το βόειο κρέας) 26,7 χιλ. τόνοι χοιρινού κρέατος, αξίας 48,6 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 81,3 χιλ. τόνων προϊόντων κρέατος, αξίας 253,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα εισήχθησαν 8,5 χιλ. τόνοι γάλακτος, αξίας 14 εκατ. ευρώ σε σύνολο 15 χιλ. τόνων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Βέβαια η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ σε μια σειρά εισαγόμενα προϊόντα όπως π.χ. το μοσχαρίσιο κρέας συνδέεται με την πρόθεσή της να μειώσει τις εισαγωγές βασικών καταναλωτικών αγαθών που κάθε χρόνο απορροφούν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και να στρέψει τους Έλληνες καταναλωτές σε εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v