Νέα επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ υπό το φόβο εμπλοκών

Στόχος να μην υπάρχουν εμπόδια στην προσπάθεια να πάρει η συμφωνία την πολιτική έγκριση. Υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, όπως έχει οριστεί από τις 12 Ιουλίου, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός στην καγκελάριο.

Νέα επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ υπό το φόβο εμπλοκών

Για δεύτερη φορά επικοινώνησε ο πρωθυπουργός με τη γερμανίδα καγκελάριο νωρίς το απόγευμα. Στόχος να μην υπάρχουν εμπόδια στην προσπάθεια να πάρει η συμφωνία την πολιτική έγκριση. 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε προς την Γερμανίδα Καγκελάριο ότι υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, όπως έχει οριστεί από τις 12 Ιουλίου και αυτή θα πρέπει να προχωρήσει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, χωρίς νέα μέτρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδοθεί σε μπαράζ επικοινωνιών. Εκτός από την πρώτη επικοινωνία με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, μιλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αργά χθες το απόγευμα.

Η Αθήνα είχε αντιληφθεί πως υπήρχε διάθεση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να τορπιλιστεί η συμφωνία, καθώς ο Σόιμπλε είχε καταστήσει σαφές ότι προκρίνει ένα νέο δάνειο-γέφυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, με την καγκελάριο Μέρκελ, που έκλινε περισσότερο προς τις μεθοδεύσεις Σόιμπλε, δεν υπήρξε συναντίληψη.

Ωστόσο Ολάντ και Γιούνκερ εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία έκλεισε ως γνωστόν σήμερα το πρωί.

Η Αθήνα είναι σε θέση να πάει τώρα στο Eurogroup με ψηφισμένη τη συμφωνία, κάτι που ελπίζει ότι θα συσπειρώσει τους εταίρους στο πλευρό της και θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη γερμανική απόπειρα για νέα εμπόδια.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την επίτευξη της συμφωνίας.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Η Γερμανία θα εξετάσει την τρίτη συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, για να διασφαλίσει ότι θα κρατήσει για χρόνια και όχι για μερικές ημέρες, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Jens Spahn.

«Eίναι κρίσιμο ότι αυτή θα είναι η βάση για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορεί να κρατήσει μόνο μερικούς μήνες. Ο στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη και οι ελκυστικές και αξιόπιστες συνθήκες για περισσότερες επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Spahn.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη Γερμανία το ΔΝΤ να παραμείνει και να συμφωνήσει με την αξιολόγηση της ΕΚΤ και της Κομισιόν για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους και των μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v