Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκπτώσεις στα διόδια σε 2 οδικούς άξονες

Ποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν στα διόδια στην Ιονία Οδό και στον Ε65. Το deal για τις αλλαγές βασίζεται σε οκτώ άξονες. Τι συζητά η κυβέρνηση με τράπεζες και παραχωρησιούχους.

Εκπτώσεις στα διόδια σε 2 οδικούς άξονες
Σε συμφωνία με τις κοινοπραξίες που κατασκευάζουν και διαχειρίζονται την Ιονία Οδό και τον άξονα Ε65, επικεφαλής των οποίων είναι ο όμιλος ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ ήρθε το Υπ. Υποδομών για αλλαγές στα διόδια.

Όπως ανακοίνωσε ο Χρ. Σπίρτζης, παρουσία του Αλ. Τσίπρα, η συμφωνία για τις αλλαγές στα διόδια στηρίζεται σε οκτώ άξονες:

1. Δεν θα καταβάλλουν διόδια οι κάτοικοι που χρησιμοποιούν τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων για μετακινήσεις εντός του δήμου τους, αν δεν υπάρξει εναλλακτική διέλευση. Η ρύθμιση ισχύει για τους δήμους Ωρωπού, Θηβαίων και Ορχομενού.
2. Δεν θα πληρώνουν διόδια σε όλο το μήκος των δύο οδικών αξόνων τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
3. Θα παρέχονται εκπτώσεις στα άτομα που χρησιμοποιούν καθημερινά τα διόδια και θα προβλέπεται ότι τουλάχιστον οι 5 από τις 40 διελεύσεις τον μήνα θα είναι δωρεάν.
4. Προχωρά άμεσα η υλοποίηση μελέτης για την εφαρμογή χιλιομετρικού συστήματος χρέωσης.
5. Οι πλευρικοί σταθμοί που επρόκειτο να λειτουργήσουν φέτος και του χρόνου σε Βαρυμπόμπη και Αγ. Στέφανο θα λειτουργήσουν τελικά στο τέλος του 2018. Οι κάτοικοι των γειτονικών δήμων Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου δεν θα πληρώνουν διόδια.
6. Οι παραχωρησιούχοι των δύο οδικών αξόνων θα πληρώνουν δημοτικά τέλη μόνο αν οι δήμοι παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες.
7. Παρατείνεται κατά 17 μήνες η περίοδος κατασκευής της Ιονίας Οδού και κατά 18 μήνες του Ε65. Και τα δύο έργα επρόκειτο να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2015, πράγμα που αποδείχθηκε αδύνατο.
8. Οι εργολάβοι θα αποσύρουν τις αγωγές κατά των πολιτών που συμμετείχαν στο κίνημα δεν πληρώνω.

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, σε συνεννόηση με την ΕΕ και τις τράπεζες εξετάζεται η προώθηση των έργων ολοκλήρωσης του Ε65, με την κατασκευή του βόρειου και του νότιου τμήματος που είχε εξαιρεθεί από τη σύμβαση παραχώρησης.

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι η κυβέρνηση συζητά με τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους την οριζόντια μείωση των τιμών των διοδίων σε όλο το μήκος των οδικών αξόνων.

Αντίστοιχες προτάσεις όπως αυτές που συμφωνήθηκαν για τους δύο οδικούς άξονες έχει κάνει η κυβέρνηση και στις εταιρίες που διαχειρίζονται τους 3 άλλους υπό κατασκευή οδικούς άξονες (Ολυμπία Οδός, Μαλιακός-Κλειδί, Κόρινθος-Καλαμάτα) καθώς και της εταιρίας διαχείρισης της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου και της Αττικής Οδού.

Εν τω μεταξύ ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά σχέδιο νόμου που κατατίθεται εντός των ημερών για την ενίσχυση της διαφάνειας και την ταχύτερη υλοποίηση των δημόσιων έργων, ενώ τόνισε ότι οι υπηρεσίες του Υπ. Υποδομών είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην προκήρυξη σειράς νέων διαγωνισμών.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, ο άξονας Πάτρα -Πύργος, η επέκταση του προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα και σειρά σιδηροδρομικών έργων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v