Κερέ (ΕΚΤ): Πιθανή η επαναφορά του waiver πριν τον Οκτώβριο

Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα και από το QE πριν από την πρώτη αξιολόγηση για το νέο πρόγραμμα, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Κερέ (ΕΚΤ): Πιθανή η επαναφορά του waiver πριν τον Οκτώβριο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αποφασίσει να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα και να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων μέσω του QE πριν από τον Οκτώβριο, δήλωσε σε συνέντευξη του στην Börsen-Zeitung ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Μπενουά Κερέ.

Σημειώνεται ότι ο όρος «waiver» αναφέρεται στην εξαίρεση που επιτρέπει στα ομόλογα μιας χώρας με χαμηλή αξιολόγηση να γίνουν αποδεκτά ως ενέχυρα (collateral) αν αυτή βρίσκεται σε πρόγραμμα.

«Για να επωφεληθεί μια χώρα από την εξαίρεση, πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα πρέπει να λειτουργεί καλά. Μόλις φτάσουμε στο σημείο αυτό θα το συζητήσουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο» ανέφερε ο κ. Κερέ σχετικά με το «waiver».

Σε ερώτηση αν το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να περιμένει για την πρώτη αξιολόγηση που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και αν αυτό ισχύει και για την αγορά ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Κερέ απάντησε:

«Δυνητικά θα μπορούσαμε να δράσουμε νωρίτερα. Το νέο ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό προαπαιτούμενων δράσεων. Το ερώτημα για το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αν το προαπαιτούμενα αυτά επαρκούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v