Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απρόθυμοι να επιχειρήσουν στη χώρα οι Έλληνες

Η καταβαράθρωση των οικονομικών δεικτών και η επιστροφή στο καλοκαίρι του 2012 οδηγεί τους Έλληνες είτε να αναζητήσουν νέες πατρίδες, είτε να μην επιχειρήσουν καθόλου. Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΓΕΜΗ για τις ιδρύσεις εταιρειών.

Απρόθυμοι να επιχειρήσουν στη χώρα οι Έλληνες

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης εκτίμησε ότι το 30% των ΜμΕ οδεύουν προς λουκέτο. Προς επίρρωση των λεγομένων του κ. Κορκίδη, έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ (σ.σ. τα πρώτα στοιχεία της οποίας προδημοσίευσε η «Καθημερινή» σε κυριακάτικο φύλλο της) αναφέρει πως το επόμενο εξάμηνο τα λουκέτα θα ανέλθουν σε 150.000-170.000, με την εκτίμηση αυτή μάλιστα να χαρακτηρίζεται μετριοπαθής.

Από μόνα τους αυτά τα στοιχεία είναι, αν μη τι άλλο, σοκαριστικά σε μια χώρα στην οποία από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι και σήμερα περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά, η ανεργία καλπάζει και το μέλλον παραμένει ζοφερό.

Κι όμως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα και δυστυχώς δεν εξαντλούνται στο πόσα λουκέτα μπήκαν τα τελευταία χρόνια ή θα μπουν στο μέλλον, αλλά στην απροθυμία των Ελλήνων να επιχειρήσουν στη χώρα τους.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τις συστάσεις και διαγραφές επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) -σ.σ. από τον Απρίλιο του 2011 υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία.

Μια πρώτη ματιά επιβεβαιώνει τη ραγδαία επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, με τις διαγραφές επιχειρήσεων από μήνα σε μήνα και από χρόνο σε χρόνο να καλπάζουν. Περισσότερο αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για την απροθυμία των Ελλήνων να επιχειρήσουν στη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που η εύρεση εργασίας αποτελεί κάτι σαν τον χαμένο θησαυρό και η αυτοαπασχόληση μέχρι και πριν από λίγα χρόνια ήταν μια κάποια λύση. Μια διέξοδος στην ανεργία.

Από τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ προκύπτει ότι ο ρυθμός ίδρυσης επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών μειώθηκε κατά 23,22% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους (1/1/2015-10/8/2015) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Ποσοστιαία μείωση, η οποία σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ήταν 32,12% και 33,22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Ενώ λοιπόν το 2012 είχαν ιδρυθεί, το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, 27.754 επιχειρήσεις, ο αριθμός αυτός υποχώρησε εφέτος στις 18.533. Υποχώρηση η οποία οφείλεται εν μέρει στην τελευταία οικονομική κρίση και στην επιβολή των capital controls που έκανε περισσότερο απρόθυμους τους Έλληνες να ρισκάρουν. Για του λόγου το αληθές, από τις 29 Ιουνίου, οπότε και επιβλήθηκαν τα capital controls, μέχρι και τις 10 Αυγούστου ιδρύθηκαν μόλις 1.991 επιχειρήσεις, όταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν είχαν ιδρυθεί 4.067 εταιρείες. Δηλαδή υπήρξε μείωση 51,044% στις συστάσεις νέων επιχειρήσεων.

Βέβαια η επιβολή των capital controls, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες είτε κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, είτε δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ανοίξουν νέες.

Τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και η ανύπαρκτη πλέον πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία είναι οι βασικοί λόγοι που επικαλούνται επιχειρηματίες και φορείς της αγοράς. Προβλήματα όπως το κόστος της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων που φθάνει το 11,8% της αξίας τους σε σύγκριση με το 4,6% που είναι στην Ε.Ε., η καθυστέρηση πληρωμών από τις δημόσιες αρχές προς τις επιχειρήσεις, -σ.σ. ο χρόνος είναι 4 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.-, αλλά και το κόστος έναρξης μιας επιχείρησης που είναι σχεδόν τριπλάσιο του μέσου όρου στην Ε.Ε., έχουν αναδειχθεί αλλά και αναλυθεί όχι μόνο από τους εγχώριους φορείς αλλά και μέσα από εκτεταμένη έρευνα που είχε κάνει η Task Force.

Αυτά όμως δεν είναι και τα μοναδικά προβλήματα. Η υψηλή φορολογία, σχεδόν τριπλάσια σε σχέση π.χ. με τη γειτονική Βουλγαρία, αλλά και η υποχώρηση της εγχώριας κατανάλωσης ακόμη και σε αγορές όπως αυτή των τροφίμων, είναι δύο ακόμη βασικοί λόγοι για τους οποίους όλο και περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης στο εξωτερικό και δη σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Τάση μετεγκατάστασης η οποία εντοπίζεται κυρίως από επιχειρηματίες που σήμερα δρουν στις περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπως ανέφερε στο Euro2day.gr και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός λόγος είναι η υψηλή φορολογία που υπάρχει στην Ελλάδα. Βέβαια η υψηλή φορολογία δεν είναι κάτι καινούργιο, αντιθέτως υπήρχε και πριν. Αυτό που έχει αλλάξει στην παρούσα φάση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καββαθά, είναι ότι η οικονομία έχει επιστρέψει στο καλοκαίρι του 2012, όλοι οι δείκτες είναι αρνητικοί, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα προκαλέσει όχι μόνο φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό αλλά και νέο κύμα λουκέτων, ενώ όπως σημείωσε, το νέο Μνημόνιο θα φέρει πλήρη κατάρρευση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v