Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τράμπα θυγατρικών στα Βαλκάνια

Εως τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν οι κινήσεις στις θυγατρικές των τραπεζών στα Βαλκάνια. Τα σχέδια για συνενώσεις μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές. Η ιδιάζουσα περίπτωση της Κύπρου και τα μεγέθη ανά αγορά.

Τράπεζες: Τράμπα θυγατρικών στα Βαλκάνια

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών σε Σερβία, Ρουμανία και Κύπρο, με στόχο τις μεταξύ τους συγχωνεύσεις μέσω εξαγοράς ανάλογα με το μέγεθος που διαθέτει η κάθε τράπεζα ανά τοπική αγορά. Ουσιαστικά, ο ελληνικός τραπεζικός όμιλος με τα μεγαλύτερα μεγέθη (ενεργητικό, δάνεια, καταθέσεις) σε μία αγορά θα εξαγοράζει και θα συγχωνεύει τη θυγατρική του πλέον αδύναμου όσον αφορά τα τοπικά μεγέθη.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ήδη βρίσκονται στα σκαριά δύο τέτοιου τύπου κινήσεις. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει αλλάξει άρδην ο χάρτης των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η μία κίνηση αφορά την εξαγορά της θυγατρικής της Πειραιώς στη Βουλγαρία από τη θυγατρική της ΕΤΕ.

Ειδική χαρακτηρίζεται η περίπτωση της Κύπρου, όπου δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξει πώληση της θυγατρικής που διατηρεί στο νησί ελληνική τράπεζα, ωστόσο οι διοικήσεις των πιστωτικών ομίλων τονίζουν ότι η κυπριακή τραπεζική αγορά διαθέτει προοπτικές μετά την επαναφορά της τοπικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι πιλότο για το σχέδιο των συγχωνεύσεων μέσω εξαγοράς αποτελεί το deal μεταξύ της Eurobank και της Alpha Bank στη Βουλγαρία. Επί της ουσίας, η θυγατρική της Eurobank στη Βουλγαρία, PostBank, η οποία διαθέτει 3,3 δισ. ευρώ ενεργητικό, 2,2 δισ. ευρώ δάνεια και 2,5 δισ. ευρώ καταθέσεις, εξαγόρασε τη θυγατρική της Alpha Bank, που με τη σειρά της διέθετε μικρή παρουσία στην αγορά, με 403 εκατ. ευρώ καταθέσεις και 660 εκατ. ευρώ δάνεια.

Το ΟΚ των θεσμών

Οι συγχωνεύσεις/εξαγορές των θυγατρικών στα Βαλκάνια υπαγορεύονται μεν από την ανάγκη εξοικονόμησης κόστους ελέω του νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ωστόσο οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το σχέδιο ήταν έτοιμο από τις αρχές του 2015. «Δεν ευοδώθηκε διότι επί μήνες όλοι βρισκόμασταν επί ποδός πολέμου, αναμένοντας από εβδομάδα σε εβδομάδα την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών», υποστηρίζει στο euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος τράπεζας και προσθέτει:

«Η εξομάλυνση με την υπογραφή της συμφωνίας ενεργοποιεί το εγχείρημα και ήδη οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την υλοποίησή του».

Γνώση του σχεδίου έχουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί αλλά και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως για την ολοκλήρωσή του. Το ξεκαθάρισμα της παρουσίας των τραπεζικών ομίλων στα Βαλκάνια αποτελεί μέρος του πλάνου της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης και τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και οι κινήσεις θα περιλαμβάνονται στα επικαιροποιημένα πλάνα αναδιάρθρωσης.

«Μιλούν» τα μεγέθη!

Ρουμανία

Στη Ρουμανία, η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς διαθέτει 1,5 δισ. ευρώ δάνεια και 1 δισ. ευρώ καταθέσεις. Η θυγατρική της Alpha Bank έχει 2,954 δισ. ευρώ δάνεια και 1,529 δισ. ευρώ καταθέσεις. Η Bancpost, θυγατρική της Eurobank, διαθέτει 2 δισ. ευρώ δάνεια και 1,8 δισ. ευρώ καταθέσεις.

Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία, η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς έχει χαρτοφυλάκιο δανείων 1,3 δισ. ευρώ και 1,1 δισ. ευρώ καταθέσεις. Ο όμιλος της Αlpha Bank διέθετε μικρή παρουσία με 660 εκατ. ευρώ δάνεια και 403 εκατ. ευρώ καταθέσεις και απορροφήθηκε από τη θυγατρική της Eurobank, η οποία έχει 2,2 δισ. δάνεια και 2,5 δισ. ευρώ καταθέσεις. Ηγετική θέση στην αγορά της Βουλγαρίας με ισχυρό μερίδιο αγοράς έχει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας με τις καταθέσεις της UBB να διαμορφώνονται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Σερβία

Η Πειραιώς στη Σερβία διαθέτει μικρή παρουσία με 525 εκατ. ευρώ ενεργητικό. Ο όμιλος της Eurobank έχει δανειακό χαρτοφυλάκιο 800 εκατ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ καταθέσεις. Η θυγατρική της Αlpha Bank έχει 761 εκατ. ευρώ δάνεια και 455 εκατ. ευρώ καταθέσεις.

Κύπρος

Η θυγατρική της Πειραιώς στην Κύπρο έχει 800 εκατ. ευρώ δάνεια και 1,1 δισ. ευρώ καταθέσεις. Η Αlpha Bank έχει παρουσία στην αγορά με 5,4 δισ. ευρώ δάνεια και 2,036 δισ. ευρώ καταθέσεις. Η Eurobank διαθέτει 1,5 δισ. ευρώ δάνεια και 3,2 δισ. ευρώ καταθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v