Το τελευταίο πολιτικό εμπόδιο για την συμφωνία της τρίτης διάσωσης της Ελλάδας, όπως αποφασίστηκε από το Eurogroup, αποτελούν οι σημερινές ψηφοφορίες από τα κοινοβούλια της Γερμανίας (στις 10:00) και της Ολλανδίας.
Η συμφωνία είναι βέβαιο ότι θα πάρει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου χάρη στη στήριξη από τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά η «επανάσταση» από το δικό της κόμμα, τους Χριστιανοδημοκράτες και το βαυαρικό αδελφό κόμμα, το CSU, θα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη Μέρκελ απ' όταν ανέλαβε την εξουσία μια δεκαετία πριν.
Κατευναστικά αναμένεται να λειτουργήσει για τους συντηρητικούς βουλευτές η θέση του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σημειώνεται ότι στην τελευταία του συνέντευξη τη Δευτέρα στο ZDF, ο Σόιμπλε χαιρέτισε την αλλαγή στάσης της Αθήνας και υπογράμμισε ότι μπορεί πλέον να επιχειρηματολογήσει υπέρ της συμφωνίας στη Bundestag χωρίς δισταγμό.
Εν τω μεταξύ,
όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ΚΟ των σοσιαλδημοκρατών, το SPD θα ψηφίσει υπέρ του τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα. "Η ελληνική κυβέρνηση εργάστηκε πολύ εποικοδομητικά", τόνισε Κάρστεν Σνάιντερ, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.
Φόβοι «ανταρσίας» στην Ολλανδία
Αν και το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να εγκριθεί και από το ολλανδικό κοινοβούλιο, το γεγονός ότι το κόμμα των Φιλελευθέρων του πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε δεν έχει στηρίξει ανοιχτά το πακέτο, αλλά και η επικριτική στάση μελών της κυβέρνησης απέναντι στο ελληνικό ζήτημα προσδίδουν διαστάσεις θρίλερ στη διαδικασία.
Μάλιστα, ο
Geert Wilders, ο ηγέτης του αντιευρωπαϊκού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), δηλώνει ότι θα προωθήσει τη μη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αν το πετύχει, μία τέτοια ψήφος θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη συμφωνία,
υπογράμμιζαν οι Financial Times. Πράσινο φως από Ισπανία, Αυστρία, Λετονία
Οι ισπανοί βουλευτές ενέκριναν την Τρίτη το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Κατά της έγκρισης του προγράμματος τάχθηκαν μόλις 20 βουλευτές από τους 322.
«Υπάρχουν σοβαρά ρίσκα, όπως ρίσκα εκτέλεσης, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα», δήλωσε ο ισπανός υπουργός οικονομικών Λουί Ντε Γκίντος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. «Δεν είναι εύκολο. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και περίπλοκος», υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΕν τω μεταξύ, και το Κοινοβούλιο της Αυστρίας ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα. «Η μόνιμη υποεπιτροπή ESM του Κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία», ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονομικών σε γραπτό μήνυμα.
Το "πράσινο φως" έδωσε και το κοινοβούλιο της Λετονίας, με 50 «ναι», 37 «όχι» και 6 αποχές.