Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Plan B» Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

Με βάση την πρόβλεψη του μνημονίου ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντιπροτείνει αλλαγές στο ασφαλιστικό αλλά με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, η νέα πρόταση του υπουργού Εργασίας. Η διαπραγματευτική γραμμή για το εργασιακό.

«Plan B» Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

Νέο εναλλακτικό σχέδιο μεταρρύθμισης που θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο, αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα κατέθεσε ήδη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο νέος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή θα περάσει προκειμένου να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από κυβερνητική σύσκεψη. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο που θα διεξαχθεί για το ασφαλιστικό, προκειμένου στο τέλος Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο, να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο μια νέα μεταρρύθμιση.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο για το ασφαλιστικό δεν λύνουν το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συστήματος, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους οι πολιτικές είναι ανεφάρμοστες.

Η κυβερνητική πρόταση που επεξεργάστηκε ο κ. Κατρούγκαλος στηρίζεται στην πρόβλεψη του μνημονίου, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να αντιπροτείνουν παραμετρικές αλλά και δομικές αλλαγές, με ισοδύναμο όμως δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Στον τομέα των εργασιακών, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διαπραγματευτική γραμμή έχει δύο στόχους: αφενός, να καταδείξει ότι η προσπάθεια απορρύθμισης της απασχόλησης που συντελείται στην Ελλάδα αφορά το σύνολο της Ευρώπης, αφετέρου, ότι οι όποιες αλλαγές οφείλουν να «κουμπώσουν» στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Για τον λόγο αυτό, την ερχόμενη Παρασκευή 28 Αυγούστου ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ, ενώ ετοιμάζει παρέμβαση όπου θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, από το οποίο θα ζητήσει τη συμμετοχή του στον διάλογο για τα εργασιακά που θα διεξαχθεί εντός του φθινοπώρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v