Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναλυτές και ΔΝΤ «διχάζονται» για την ελάφρυνση χρέους

Ενώ το ΔΝΤ επιμένει στην αναγκαιότητα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Για ορισμένους, το πρόβλημα της Ελλάδας έγκειται στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της.

Αναλυτές και ΔΝΤ «διχάζονται» για την ελάφρυνση χρέους

Ενόψει του τρίτου πακέτου που αναμένεται να πάρει η Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την υπερψήφισή του από το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, οι ειδικοί αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το χρέος της χώρας δεν είναι διαχειρίσιμο χωρίς μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση.

Ένα από τα ζητήματα που περιβάλλουν τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις είναι η εμπλοκή που θα έχει το ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να δηλώνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι διαχειρίσιμο και χρειάζεται ελάφρυνση. Στον αντίποδα, η Γερμανία είναι παραδοσιακά ενάντια σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικούς χρέους, ενώ ταυτόχρονα οι πολιτικοί της χώρας επιμένουν και στη λιτότητα.

Κάποιοι αναλυτές διαφωνούν με το ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της αποπληρωμής του χρέους έχει ήδη μεταφερθεί στο μέλλον, γεγονός που μειώνει το κόστος. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η μη διαχειρισιμότητα του χρέους, με αποτέλεσμα «ένα ακόμη κούρεμα να μην κάνει τη διαφορά στην ελληνική οικονομική κατάσταση».

Όσοι διαφωνούν με το ΔΝΤ τονίζουν ότι το ελληνικό χρέος έχει μικρότερο κόστος σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, αφού η Ελλάδα πληρώνει λιγότερο από 3% του ΑΕΠ σε τόκους και έχει μεγαλύτερες περιόδους μέχρι τη λήξη των δανείων.
Αυτό που επισημαίνουν κάποιοι αναλυτές είναι πως το πρόβλημα της χώρας είναι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητά της, ενώ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι από τις δυσκολότερες χώρες για να κάνει κανείς επιχείρηση, γεγονός που καθιστά αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το think tank Bruegel, κατά την περίοδο 2015-2020, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει περισσότερο από 2,6% του ΑΕΠ της σε ετήσιο τόκο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα έπρεπε να εστιάζουμε στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, αλλά στο πραγματικό βάρος του δημόσιου χρέους στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v