Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Μικρότερη των προβλέψεων η φετινή ύφεση

Η μη αναμενόμενη ενίσχυση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας το δεύτερο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την ανοδική αναθεώρηση των σχετικών στοιχείων του 1ου τριμήνου, φαίνεται να υποστηρίζουν την άποψη της Eurobank ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης για το σύνολο του έτους ενδεχομένως δεν θα υπερβεί το -1,5%.

Eurobank: Μικρότερη των προβλέψεων η φετινή ύφεση

Η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας για το σύνολο του 2015 ενδεχομένως αποδειχθεί ηπιότερη σε σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, εκτιμά η Eurobank σε ανάλυσή της, σε συνδυασμό με τα καλύτερα των αναμενομένων προκαταρτικά στοιχεία του β' τριμήνου.

Η τράπεζα, σε προηγούμενη ανάλυσή της ("Greek GDP NOWcasting for Q2, Q3 & Q4, 2015; preliminary estimates of the impact of the new austerity measures", Eurobank Research, 27 July, 2015) προέβλεπε ρυθμό συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας κατά -2,05% για το τρέχον έτος ενώ η αναθεωρημένη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής ανέρχεται σε -2,3%.

Παρ' όλα αυτά, η μη αναμενόμενη ενίσχυση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας το δεύτερο τρίμηνο (κατά 0,8% σε τριμηνιαία και κατά 1,4% σε ετήσια βάση), σε συνδυασμό με την ανοδική αναθεώρηση των σχετικών στοιχείων του 1ου τριμήνου, φαίνεται να υποστηρίζουν την άποψη της τράπεζας ότι ο αντίστοιχος ρυθμός συρρίκνωσης για το σύνολο του έτους ενδεχομένως δεν θα υπερβεί το -1,5%.

Βασικές προϋποθέσεις για μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν α) η απουσία μεγάλης (πτωτικής) αναθεώρησης στα στοιχεία για τους εθνικούς λογαριασμούς του β' τριμήνου 2015, και β) η αποφυγή μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας μετά τις νέες εθνικές εκλογές.

Για το επόμενο έτος, η τρέχουσα πρόβλεψη της Eurobank για τον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας είναι κοντά στην αντίστοιχη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (-1,3%). Η πραγματοποίηση της πρόβλεψης αυτής προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, γρήγορη ανάκαμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας κατόπιν μιας σχετικά αδύναμης εκκίνησης στις αρχές του 2016, η οποία θα ήταν επαρκής να αντισταθμίσει της αρνητικές επιδράσεις βάσης (carryover) λόγω της αναμενόμενης εξασθένησης της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v