Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκλίσεις στις εκτιμήσεις ΕΚΤ-τραπεζών για το ονομαστικό ΑΕΠ

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών συγκλίνουν με αυτές της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανεργία αλλά υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφορές όσον αφορά στο ονομαστικό ΑΕΠ.

Αποκλίσεις στις εκτιμήσεις ΕΚΤ-τραπεζών για το ονομαστικό ΑΕΠ

Αύριο λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις εγχώριες τράπεζες για να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις, όσον αφορά στην πορεία βασικών μακροοικονομικών δεικτών την τριετία 2015-17, και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν αποκλίσεις όσον αφορά στην εξέλιξη του ονομαστικού ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα τις εκτιμήσεις της για την πορεία ονομαστικού και πραγματικού ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και την ανεργία, ζητώντας από τις τράπεζες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους έως αύριο, Τετάρτη. Στόχος της άτυπης διαβούλευσης είναι να οριστικοποιηθούν οι μακροοικονομικές παραδοχές για το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών συγκλίνουν με αυτές της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανεργία αλλά υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφορές όσον αφορά στο ονομαστικό ΑΕΠ, που έχει και την καθοριστική σημασία για το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να προβλέπει μείωση του ΑΕΠ σε όρους ονομαστικής αξίας κατά 3,2% φέτος ενώ οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι πιο αισιόδοξες. Το πραγματικό ΑΕΠ (σ.σ. αποπληθωρισμένο) αναμένεται να μειωθεί κατά 2,3% λόγω και της ανόδου του ΦΠΑ, που θα περιορίσει τον αποπληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9%, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,3% λόγω αποπληθωρισμού (μείωση κατά 1,9% του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο). Το 2014 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% και σε ονομαστικούς όρους υποχώρησε κατά 1,8%. 

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ όσον αφορά στην πορεία του ΑΕΠ στην τριετία είναι πιο βίαιες τόσο ως προς τη μείωση, όσο και ως προς την ανάκαμψή του, σε σχέση με τις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά. Αντίθετα, υπάρχει σύγκλιση εκτιμήσεων ως προς την εκτίμηση για την πορεία των υπόλοιπων μακροοικονομικών δεικτών (ανεργία, πληθωρισμός).

Οι τράπεζες καλούνται επίσης να στείλουν στην ΕΚΤ τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των καταθέσεων των τιμών οικιστικών και εμπορικών ακινήτων και των επιτοκίων για την τριετία 2015-17.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v