Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Στήνονται «μαύρες» λίστες για ελέγχους

Τα φαινόμενα προπηλακισμού ελεγκτών επιδιώκει να αντιμετωπίσει η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου, δίνοντας εντολή να στέλνονται απευθείας τα στοιχεία όσων παρεμποδίζουν τη διαδικασία, στη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων.

Εφορία: Στήνονται «μαύρες» λίστες για ελέγχους

Μαύρες λίστες με τα στοιχεία όσων φορολογουμένων, αλλά και των λογιστών τους, παρεμποδίζουν τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, ανοίγει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να αντιμετωπίσει φαινόμενα προπηλακισμού ελεγκτών από ελεγχόμενους.

Τα φαινόμενα αυτά έχουν πάρει σημαντικές διαστάσεις κυρίως τους τελευταίους μήνες και η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου περνά στην αντεπίθεση δίνοντας εντολή στους ελεγκτές να στέλνουν απευθείας τα στοιχεία όσων παρεμποδίζουν τον έλεγχο στη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων από την οποία θα αντλούνται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις στις οποίες θα γίνει πλήρης έλεγχος.

Πρακτικά το μήνυμα που εκπέμπει η κ. Σαββαΐδου είναι απλό: Αν παρεμποδίσετε έναν απλό έλεγχο, σύντομα θα επανέλθουμε για να σας «ξεσκονίσουμε» πλήρως. Στη σχετική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ αναφέρεται ότι οι ελεγκτές, σύμφωνα και με παλαιότερες οδηγίες που τους έχουν δοθεί, μπορούν μετά από αίτησή τους να ζητούν τη συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας για τη διάθεση υπηρεσιακών οχημάτων και την παρουσία αστυνομικών για τη διευκόλυνση των ελέγχων.

Στην περίπτωση που οι ελεγκτές έρθουν αντιμέτωποι με τυχόν έκνομες ενέργειες, όπως τονίζεται την εγκύκλιο, «θα πρέπει να συνεχίσουν τον σχετικό έλεγχο διατηρώντας την ευγένεια και την ψυχραιμία τους, ενημερώνοντας άμεσα το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και τον αρμόδιο εισαγγελέα υπηρεσίας για τη συνδρομή τους».

Στη συνέχεια, αφού ενημερώσουν τις υπηρεσίες τους, θα αποστέλλεται στη Διεύθυνση Ελέγχων φάκελος με τις παρακάτω πληροφορίες:

1. Ημερομηνία γεγονότος
2. Πλήρη στοιχεία επιχείρησης και φυσικών προσώπων-μελών σε περίπτωση νομικού προσώπου
3. Περίληψη του γεγονότος
4. Στοιχεία του λογιστή της επιχείρησης
5. Νομική εξέλιξη του γεγονότος

Τα παραπάνω στοιχεία, αναφέρεται στην εγκύκλιο, είναι απαραίτητα προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα ενημερώνεται ανελλιπώς και από την οποία θα μπορούν να αντλούνται στοιχεία για την επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v