Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νάρκες στον δρόμο προς την κάλπη

Την Παρασκευή η απόφαση για εκλογές στις 20/9. Οι πολιτικές κόντρες για την ημερομηνία και τη σύσκεψη αρχηγών. Η ρήξη φέρνει νέες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και κινήσεις από Τσίπρα. Τάσεις αναχωρητισμού στους «53», μάχιμος παρά τις «φήμες» ο Τσακαλώτος. Για φεουδαρχικό μπόνους των 50 εδρών μιλάει (τώρα) ο Λαφαζάνης.

Οι νάρκες στον δρόμο προς την κάλπη

Τα μηνύματα και οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν και επίσημα την Παρασκευή για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Πέμπτη το πρωί, εκτιμάται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα κρατήσει ανοικτή την εκκρεμότητα (σ.σ. δηλαδή θα συγκαλέσει σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών ως ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή) και θα εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, αναθέτοντας στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο κ. Λαφαζάνης αντέδρασε έντονα χθες σ' αυτό το ενδεχόμενο, καλώντας μάλιστα τον Προκόπη Παυλόπουλο να μη λειτουργήσει ως... εντολοδόχος του Μαξίμου. Για άλλη μία φορά «απαίτησε» να γίνουν οι εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου, προκειμένου «να ενημερωθεί ο λαός για τις συνέπειες του μνημονίου», ενώ με την ημερομηνία αυτή συμφώνησε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επίσης, ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει στην πραγματοποίηση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Σημειώνεται ότι για να γίνουν εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, πρέπει να προκηρυχθούν την Παρασκευή. Για το θέμα, επικοινωνία με τον κ. Παυλόπουλο αναμένεται να έχει μέσα στις επόμενες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναταράξεις και «αναχωρητισμός»

Εν αναμονή της ημερομηνίας, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται οι αναταράξεις και πλέον καθίσταται επιτακτικά αναγκαίο για την ηγεσία να πετύχει πραγματική συστράτευση του κομματικού δυναμικού, καθώς διακρίνονται τάσεις αναχωρητισμού.

Ο λόγος για την «ομάδα των 53» που το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν μεταξύ ηγεσίας και «λαφαζάνηδων», έπαιρνε θέσεις υπέρ της πρώτης στις δύσκολες στιγμές και είχε τροφοδοτήσει το κυβερνητικό σχήμα με πρωτοκλασάτα στελέχη.

Μέχρι αργά χθες τη νύχτα (που έληξε μία ακόμη μαραθώνια σύσκεψή της), δεν είχε καταλήξει... εάν θα δώσει τη μάχη των εκλογών δίπλα στον κ. Τσίπρα: είτε επειδή θεωρούν ότι η απόφαση για εκλογές ελήφθη ερήμην των οργάνων και του κόμματος, είτε διότι (διαμηνύουν ότι) αδυνατούν να υπηρετήσουν τη μνημονιακή εποχή.

Και... ο Ευκλείδης;

Παρά τις φήμες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έθεσε θέμα μη συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φαίνεται ότι «το ξανασκέφτονται» ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Θοδωρής Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, τους οποίους οι πληροφορίες εμφάνιζαν προχθές απρόθυμους να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Με όλους φέρεται να συζητά προσωπικά ο κ. Τσίπρας.

Πανελλαδική συνδιάσκεψη για ανασυγκρότηση

Ως εκ τούτων, η πανελλαδική συνδιάσκεψη που ορίστηκε για το Σαββατοκύριακο θα έχει στόχο την εκλογική, οργανωτική και... ψυχολογική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγκλισή της γίνεται με πρόταση του κ. Τσίπρα προκειμένου να λάβει μέρος στον εκλογικό σχεδιασμό ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός στελεχών, καθώς θα μετέχουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι βουλευτές και οι επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων. Βασικό θέμα θα είναι η κεντρική ιδέα του εκλογικού προγράμματος, ενώ θα τεθεί ως... προαπαιτούμενο συμμετοχής στα ψηφοδέλτια η συμφωνία μ' αυτό.

Το «παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα»

Μία πρώτη γεύση έδωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας για ένα «παράλληλο, ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο πρόγραμμα» το οποίο δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τη συμφωνία και θα αμβλύνει τις δυσμενείς επιπτώσεις για τους πιο αδύναμους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτό το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι πέραν της διαπραγμάτευσης, καθώς το συνθέτουν «εφικτοί στόχοι, οι οποίοι θα είναι υλοποιήσιμοι και ρεαλιστικοί».

Το... φεουδαρχικό μπόνους

Οσο για τον κ. Λαφαζάνη, αξιοποιεί την εντολή... όπως αναμενόταν: για να «επικοινωνήσει» το νεοσύστατο κόμμα του Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ). Εκτός από τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης (σ.σ. σήμερα θα γίνει το τετ α τετ με τη Φώφη Γεννηματά), το πρόγραμμα περιλαμβάνει επαφές με κάθε εκπρόσωπο κοινωνικού και συνδικαλιστικού φορέα που έδειξε ενδιαφέρον -από τη ΓΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕ μέχρι τους συλλόγους Αρτοποιών, Γερανοφόρων και Κτηνοτρόφων.

Και όχι μόνο: χθες ζήτησε να συνεδριάσει η Βουλή για να καταργήσει «το αυτοκρατορικό μπόνους των 50 εδρών» στο πρώτο κόμμα. Οπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ουδέποτε πρόβαλε αυτό το αίτημα ως κορυφαίος υπουργός το προηγούμενο εξάμηνο -είτε δημοσίως, είτε σε κυβερνητικές συνεδριάσεις.

Ο Στάθης στο Επικρατείας, αλλά...

Σε μία κίνηση εντυπωσιασμού δε, στελέχη της ΛΑ.Ε. διέρρευσαν ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα τεθεί ο γνωστός σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε προχθές με τον κ. Λαφαζάνη στη Βουλή.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο (και εφόσον θα έχει διαλυθεί η Βουλή με την προκήρυξη των εκλογών) αναμένεται να επισφραγισθεί η συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρότι η ίδια δεν έχει πάρει θέση υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

Η ΛΑ.Ε. πάντως χθες το βράδυ διέψευσε με non paper «την ονοματολογία για τα ψηφοδέλτιά της», σημειώνοντας ότι θα γίνουν «πλατύτερες διαδικασίες» με οργανώσεις και κινήσεις πολιτών. Κι αυτό διότι η εσπευσμένη διαρροή για ονόματα υποψηφίων προκάλεσε αντιδράσεις σε πρόσωπα και ομάδες που συζητούν με τη ΛΑ.Ε. (όπως τμήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) το ενδεχόμενο εκλογικής σύμπραξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v