Στη φθορά Τσίπρα ποντάρει η αντιπολίτευση

Ερωτηματικά στη ΝΔ για τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Το δίλημμα του Σταύρου Θεοδωράκη προς τους πολίτες. Επιστρέφει ο Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, που συζητούν και με τη ΔΗΜΑΡ.

Στη φθορά Τσίπρα ποντάρει η αντιπολίτευση

«Κάθε μέρα που περνάει, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του φθείρεται ολοένα και περισσότερο». Αυτή είναι η κοινή πεποίθηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και με βάση αυτήν επιχείρησαν να καθυστερήσουν, όσο μπορούσαν, την ημερομηνία των εκλογών. Ημερομηνία που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι τελικά η 20ή Σεπτεμβρίου, αν και μέχρι την τελευταία ώρα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, αλλά και το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη προσπάθησαν να τη μεταθέσουν κατά μία εβδομάδα.

Στο παιχνίδι ενεπλάκη ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον οποίο απευθύνθηκαν άμεσα ή έμμεσα οι επικεφαλής των κομμάτων ζητώντας του να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών, ενώ η Φώφη Γεννηματά προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, αποστέλλοντας και σχετική επιστολή προς τον κ. Παυλόπουλο.

Όπως φάνηκε πάντως από την απάντηση του Προέδρου, πρόθεσή του είναι να μην ξεφύγει από τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή η προσφυγή στις κάλπες να γίνει το συντομότερο δυνατόν, κάτι που θέλει και η κυβέρνηση και για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προτρέπουν και οι δανειστές. «Τελειώνετε για να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση και να εφαρμόσετε επιτέλους τη συμφωνία», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν και φαίνεται να εισακούεται από την ελληνική πλευρά.

Προεκλογική ατζέντα

«Εμείς κάναμε αυτό που ορίζει το Σύνταγμα», υποστηρίζουν στη ΝΔ και υπενθυμίζουν ότι βάσει αυτού κινήθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που είχε λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, εκφράζουν ερωτηματικά για τον τρόπο που θα οριστούν οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, «για τους οποίους το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ευρύτερη αποδοχή. Μόνο ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει την πρότασή του; Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μετατρέψει την υπηρεσιακή κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής σε μονοκομματική δική του;», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συγγρού.

Απόφαση πάντως του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τις επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού, επιβάλλοντάς του την προεκλογική ατζέντα. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ζητήσει επανειλημμένα τη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό (τηλεμαχία), κάτι στο οποίο θα επιμείνει και τις επόμενες μέρες.

Ρυθμιστές της επόμενης κυβέρνησης

Στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, τα πεπραγμένα και τα λάθη του από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα θα στοχεύσουν και τα άλλα δύο φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο Ποτάμι από σήμερα ουσιαστικά ξεκινούν τον προεκλογικό τους αγώνα, με την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και με σύνθημα «Εμείς Μπορούμε!». Θα λάβουν μέρος τα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής και της Επιτροπής Διαλόγου καθώς και τοπικά στελέχη από όλες τις εκλογικές περιφέρειες, αλλά και τις ομάδες στήριξης που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σε όλη τη χώρα.

Αποτελεσματική κυβέρνηση, υποστηρίζουν στο Ποτάμι, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το κόμμα τους και προσδιορίζουν ως εκλογικό τους στόχο το να καταστούν ρυθμιστές της επόμενης κυβέρνησης. Το δίλημμα που θα θέσει ο κ. Θεοδωράκης στους πολίτες είναι να διαλέξουν ανάμεσα στο «παλιό πολιτικό σύστημα» και στο νέο που -όπως υποστηρίζει- εκφράζει το κόμμα του. «Το Ποτάμι απέδειξε ότι είναι το καινούριο. Απέδειξε ότι δεν έχει τις ασθένειες του παλιού συστήματος. Σε άλλα πράγματα είπε "ναι" στον ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλα "ναι" στη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Αlpha).

ΔΗΜΑΡ και Παπανδρέου

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ επί καθημερινής βάσης προσπαθούν να αναδείξουν από τη μία τα «προεκλογικά αλλά και τα μετέπειτα ψέματα» του Αλέξη Τσίπρα και από την άλλη την «αξιοπιστία και τη σταθερή γραμμή του κόμματος από το 2010», με στόχο τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου τρίτου πόλου, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εσωτερικές διεργασίες όσον αφορά τις «μεταγραφές» και την προετοιμασία του κόμματος ενόψει εκλογών.

Έτσι, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις με τη ΔΗΜΑΡ για εκλογική συμπόρευση, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου. Η εξέλιξη αυτή πάντως έχει ήδη προκαλέσει γκρίνιες εντός του κόμματος (με πρώτον τον Ευάγγελο Βενιζέλο), όμως, όπως εκτιμούν στο περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά, τα όποια «μικροπροβλήματα» θα ξεπεραστούν.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή ξεκινά τις περιοδείες της από τη Χαλκίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v