Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίο ή... ορεβουάρ από Τσίπρα στην πρωθυπουργία

Το «απαγορευτικό» που έθεσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός για την επομένη της κάλπης. Γιατί επέλεξε να σπάσει τη σιωπή του και να μη ρίξει λάδι στη φωτιά της διάσπασης. «Μένουμε ΣΥΡΙΖΑ», λένε Τσακαλώτος, Σακελλαρίδης και λοιποί «53». Οι κινήσεις Λαφαζάνη.

Αντίο ή... ορεβουάρ από Τσίπρα στην πρωθυπουργία

Ο Αλέξης Τσίπρας «αποχαιρέτησε» το Μέγαρο Μαξίμου (για την περίοδο μέχρι τις εκλογές, τουλάχιστον) με μία δέσμευση: ότι δεν θα δεχτεί να είναι πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας «με το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη, δηλαδή με τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη» ή «με τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Θεοδωράκη».

Και για να το κάνει πιο σαφές, πρόσθεσε πως εάν οι πολίτες θέλουν, «ας μας ξανακυβερνήσουν εκείνοι που μας έφεραν εδώ επί 40 χρόνια, εγώ δεν θα τους βάλω από το παράθυρο». Διότι «αυτή δεν θα είναι Εθνική Ελλάδας αλλά... Εθνική της διαπλοκής».

Στην τελευταία του συνέντευξη ως (απερχόμενος) πρωθυπουργός και στην πρώτη της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Τσίπρας έδωσε, μέσω της τηλεόρασης του Alpha, τα πρώτα δείγματα της καμπάνιας.

Κατά τις πληροφορίες δε, ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό να ανοίξει την αυλαία από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να παρέμβει τώρα, καθώς η σιωπή του κατά την επισημοποίηση της διάσπασης στο κόμμα του και τα πυρά που εκτοξεύθηκαν εναντίον του στα δύο τριήμερα των διερευνητικών εντολών δημιούργησε την εντύπωση ότι «αμύνεται δια της σιωπής».

Τα πρώτα δείγματα

Συγκεκριμένα:

* Λίγες ώρες πριν προκηρυχθούν επισήμως οι εκλογές, ο κ. Τσίπρας «πήρε πάνω του» την εκστρατεία, ζητώντας από τους πολίτες να τον κρίνουν για την επτάμηνη μάχη που έδωσε.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι πήρε την απόφαση για προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής και την υλοποίησε όταν ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες ψηφοφορίες.

* Δήλωσε υπερήφανος για τη σκληρή εξάμηνη διαπραγμάτευση και υπερασπίστηκε τον συμβιβασμό του Ιουλίου. «Βρέθηκα στο δίλημμα: να σηκωθώ να φύγω, να γυρίσω πίσω ως ήρωας, να με αποθεώσει και το κόμμα μου (...), ή να αποτρέψω να κλείσουν οι τράπεζες, να χάσουν τα λαϊκά στρώματα τις αποταμιεύσεις τους, να χρεοκοπήσουμε σε συνθήκες εμφυλίου», είπε.

* Επανέλαβε ότι εάν βγει νικητής από τις κάλπες θα τηρήσει μεν τη συμφωνία αλλά μέσα από "συνεχή διαπραγμάτευση" για αλλαγές και βελτιώσεις στα σημεία που είναι άδικη και υφεσιακή. «Τρεις αξιολογήσεις έχουμε μπροστά μας, σε έναν χρόνο από τώρα θα μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης», ήταν μία χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε για να δώσει την προοπτική.

Επέμεινε δε στην επισήμανση ότι «δεν πιστεύει το σύνολο του μνημονίου», σε αντίθεση με τους προηγούμενους κυβερνώντες «που έλεγαν ότι αν δεν υπήρχε μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε».

* Με αυτή την αφορμή πέρασε και νέα διλήμματα για το τι διακυβεύεται σ' αυτές τις εκλογές. «Με μία κυβέρνηση της Αριστεράς κανένας πολίτης δεν θα κινδυνέψει να χάσει το σπίτι του», ήταν ένα (ηχηρό...) παράδειγμα.

Προσεκτικός με τους "πρώην"

Εμφανίστηκε εξαιρετικά προσεκτικός απέναντι στους «πρώην συντρόφους», καθώς απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά της διάσπασης, εκφράζοντας, απλώς, λύπη για τη στάση τους. «Οταν εξασφάλισα ότι δεν θα κλείσει καμία τράπεζα, άρχισαν να με κατηγορούν (σ.σ. η «ομάδα Λαφαζάνη») όπως κατηγορούν τους πολιτικούς αντιπάλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χωρίς αφορισμούς και... αναθέματα σχολίασε τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Στην αρχή το πάλεψε, μετά έχασε την αξιοπιστία του απέναντι στους δανειστές. Είχε την άποψη ότι έπρεπε να ρισκάρουμε, με 50% πιθανότητες, να φύγουμε από το ευρώ, κάτι που εγώ δεν μπορούσα να δεχτώ διότι είχα την ευθύνη 11 εκατ. πολιτών».

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου περιορίστηκε να απαντήσει κοφτά και λιτά: «όλοι κρινόμαστε κι εγώ για τις επιλογές μου».

Στάση που δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά δεν κόβουν τις γέφυρες ούτε με (μεγάλο) τμήμα των βουλευτών-στελεχών που ακολούθησαν τον Π. Λαφαζάνη ούτε, πολύ περισσότερο, με τους οπαδούς ή απλώς ψηφοφόρους που «μούδιασαν» από τις εξελίξεις και αναζητούν διέξοδο.

«Μένουμε ΣΥΡΙΖΑ»

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου.

Πέραν της ομιλίας Τσίπρα, κατά την οποία θα «πέσουν» τα πρώτα εκλογικά όπλα (διλήμματα, στόχοι, απαντήσεις στους πολιτικούς αντιπάλους), θα γίνει σαφές ότι όλα τα στελέχη, «πλην των πρώην συντρόφων», θα συνεχίσουν να πορεύονται μαζί.

Τη διαβεβαίωση «μένουμε ΣΥΡΙΖΑ» φέρεται να έδωσε ήδη η «ομάδα των 53» μετά την προχθεσινή σύσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα, ενώ σχετική συνάντηση είχε χθες το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας με τον (άτυπο επικεφαλής της ομάδας) Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και οι Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Θοδωρής Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος και θα πάρουν «καθαρή» θέση στη Συνδιάσκεψη.

Δεν είναι τυχαία μάλιστα η αυτοκριτική που έκανε ο κ. Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξη για το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος αξιοποιήθηκε κυβερνητικά με καθυστέρηση, προσθέτοντας μάλιστα: «αν δεν υπήρχε ο Ευκλείδης, δεν θα είχαμε συμφωνία».

Προς ενίσχυση της προσπάθειας, εξέδωσαν κοινή δήλωση για συστράτευση τα 14 στελέχη της υποομάδας «Πλατφόρμα 2010» (υπό τους Δ. Παπαδημούλη και Γ. Μπαλάφα): «Η κυβέρνηση Τσίπρα κράτησε τη χώρα ζωντανή και δρομολόγησε την έξοδο της χώρας από τις συμπληγάδες της κρίσης. Απέναντι στην ανερμάτιστη πολιτική της λεγόμενης "ρήξης", του "όλα ή τίποτα", στο χάος και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, απέναντι στον σφετερισμό και στη διαστρέβλωση του "ΟΧΙ", στηρίζουμε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για μια αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Αποχώρησαν... ξανά

* Χθες άλλωστε ολοκληρώθηκε και το... οργανωτικό μέρος της διάσπασης, καθώς παραιτήθηκαν και τυπικά από την Κεντρική Επιτροπή τα στελέχη της πρώην Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντες είχαν αποχωρήσει ουσιαστικά από την προηγούμενη εβδομάδα που ιδρύθηκε η ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη, με κάποιους να έχουν αναλάβει ήδη θέσεις-κλειδιά (π.χ. ο Στάθης Λεουτσάκος είναι γραμματέας του νέου κόμματος).

Με την κίνηση αυτή έχασε ένα μέλος η ομάδα ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Νίκος Χουντής αντικατέστησε τον Μανώλη Γλέζο... αλλά ως εκπρόσωπος της ΛΑΕ.

«Δεν θέλουμε... συνιστώσες»

Οσο για τον κ. Λαφαζάνη; Με την παράδοση (σήμερα) της διερευνητικής εντολής, θα επιχειρήσει να παραμείνει στο επίκεντρο της επικαιρότητας και να κερδίσει συμμάχους για την εκλογική μάχη.

Οι συμμαχίες πάντως εμφάνισαν τα πρώτα προβλήματα: η επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου να συμπράξει εκλογικά με τη ΛΑΕ ως επικεφαλής δικής της κίνησης-συνιστώσας και όχι ως ένα απλό στέλεχος έφερε... γκρίνιες στο νεοσύστατο κόμμα, κύκλοι του οποίου διευκρίνισαν χθες ότι «η ΛΑΕ δεν θα μετατραπεί σε κόμμα συνιστωσών».

Επίσης, όπως αναμενόταν, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε αρνητικά στην προτροπή του Μίκη Θεοδωράκη να μην κατέβει η ΛΑΕ στις εκλογές και, αντιθέτως, να συμπράξει «με ένα Παλλαϊκό Μέτωπο για την ανατροπή του μνημονίου».

«Σε σέβομαι και σε εκτιμώ, αλλά εμείς θα ακολουθήσουμε το "όχι" μέχρι τέλους», ήταν η απάντηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v