Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαϊκή Ενότητα: Παραβιάζει το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η μη πραγματοποίηση της σύσκεψης των αρχηγών παραβιάζει ωμά και προκλητικά το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Οφειλε να την συγκαλέσει ο ΠτΔ. Ελπίζουμε να μην πράξει το ίδιο και με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, τονίζει η Λαϊκή Ενότητα.

Λαϊκή Ενότητα: Παραβιάζει το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έκπληξη προξενεί η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα, κατά την οποία δεν θα πραγματοποιηθεί μετά τις άκαρπες εντολές η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.

Οπως αναφέρει το κόμμα, η μη πραγματοποίηση της σύσκεψης, και μάλιστα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, παραβιάζει ωμά και προκλητικότατα τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του Συντάγματος.

Η κλήση των αρχηγών σε σύσκεψη είναι υποχρεωτική και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να την συγκαλέσει ανεξάρτητα από την διάθεση προσέλευσης κάθε αρχηγού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι διεκπεραιωτής των αποφάσεων κανενός ούτε εντολοδόχος οποιουδήποτε τρίτου. Οφείλει να υπερασπίζει το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες που αυτό προβλέπει, πράγμα το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έπραξε, ευθυγραμμιζόμενος με τις κυβερνητικές απόψεις.

Ελπίζουμε, τονίζει η Λαϊκή Ενότητα, να μην πράξει το ίδιο και με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η οποία δεν πρέπει να ορισθεί νωρίτερα από την 27η Σεπτεμβρίου.

Πρωτοφανής επίθεση Λαφαζάνη σε Παυλόπουλο

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και οι εκλογές να μην πραγματοποιηθούν νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της επιστροφής της διερευνητικής εντολής, ο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι εντολοδόχος κανενός. Δεν διεκπεραιώνει αποφάσεις τρίτων. Εχει μόνο ένα χρέος, να προασπίσει και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, και τη δυνατότητα του ελληνικού λαού να εκφράζεται και να πάει σε εκλογές ενημερωμένος.

Είναι πρόκληση, υπογράμμισε, να πάμε άρον άρον σε εκλογές. Πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια που προβλέπει το Σύνταγμα. Οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν πριν τις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει ευθύνη αν δεν το πράξει. Αν δεν το πράξει, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε δηλώσεις που δεν θα θέλαμε να κάνουμε, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Θα χρειαστεί, υπογράμμισε, να διερευνηθεί η περαιτέρω δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να γίνει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων. Ο κ. Παυλόπουλος πρέπει να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη με φυσική παρουσία όλων των αρχηγών. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τηλεφωνικές συνεννοήσεις ή τηλεφωνικές αποδοχές και αρνήσεις. Αυτά δεν γίνονται δια τηλεφώνου. Το Σύνταγμα επιβάλλει σύσκεψη με φυσική παρουσία, ώστε εκεί να φανεί ποιοι θέλουν να πάνε σε εκλογές και όποιοι δεν έλθουν, να αναλάβουν και την ευθύνη.

Φοβούμαι ότι οι κινήσεις τις οποίες θα αναλάβει να κάνει ο ΠτΔ δεν θα είναι υποβοηθητικές ούτε της δημοκρατίας ούτε της εφαρμογής του Συντάγματος, υπογράμμισε.

Τόνισε δε ότι οι μεγαλύτερες συνταγματικές εκτροπές έχουν γίνει πάντα στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος.

Περιμένω, κατέληξε, ο Πρόεδρος να επιτελέσει το συνταγματικό του καθήκον. Αν δεν το κάνει, θα αντιδράσουμε, και θα αντιδράσουμε σθεναρά. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v