Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΒΕ: Χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας

Την ευρεία εθνική συναίνεση θα πρέπει να απολαμβάνει η νέα κυβέρνηση, στόχος της οποίας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η αύξηση της παραγωγής, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να οδηγήθεί η χώρα σε γρήγορη έξοδο από την κρίση.

ΣΕΒΕ: Χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας

«Σταθερή και μακρόπνοη κυβέρνηση» χρειάζεται η Ελλάδα, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Ο ΣΕΒΕ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις «οικονομικές συνέπειες της αβεβαιότητας που αναπόφευκτα δημιουργούν οι εκλογές».

«Σύμφωνα με τα τελευταία προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών ανήλθαν σε αξία σε €12,9 δισ, συμπ. καυσίμων, καταγράφοντας πτώση κατά 1,8% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ οι εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών αντίστοιχα κατέγραψαν πτώση κατά 6,1%», σημειώνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως «είναι προφανές ότι οι αλλεπάλληλες προσφυγές στις κάλπες μέσα σε λιγότερο από 9 μήνες, το καίριο πλήγμα που δέχτηκε η αγορά από την εφαρμογή των capital controls αλλά και το βάρος των δημοσιονομικών μέτρων μπορούν να οδηγήσουν σε νέο σπιράλ ύφεσης την επιχειρηματική δραστηριότητα. Για να μειωθούν οι συνέπειες στις επιχειρήσεις, την απασχόληση και τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, πρέπει να επανέλθουν η σταθερότητα και η ασφάλεια στις οικονομικές συναλλαγές το συντομότερο δυνατόν».

Ο ΣΕΒΕ ανέφερε ακόμη μία φορά τις αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής των capital controls, ενώ τόνισε ότι «θα πρέπει άμεσα να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής τιμολογίων εξωτερικού χωρίς προαπαιτούμενα, γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρονικές καθυστερήσεις. Έτσι μόνο θα επέλθει η ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας». Η τόνωση της επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και της εξωστρέφειας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, όπως υποστήριξε ο Σύνδεσμος. Επεσήμανε δε, ότι «ενέργειες όπως η απόφαση για αναστολή εργασιών στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα δε βοηθούν στη δημιουργία ενός φιλικού κλίματος και δεν καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις».

Την επόμενη ημέρα των εκλογών, θα πρέπει να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που θα απολαμβάνει την ευρεία εθνική συναίνεση, επισημαίνει η ανακοίνωση, καταλήγοντας ότι «αν ο στρατηγικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ενθαρρυνθεί η αύξηση της παραγωγής με ελληνικές και ξένες άμεσες επενδύσεις, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη, η έξοδος από την κρίση μπορεί να είναι εξαιρετικά γρήγορη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v