Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχές του 2016 η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Υπό την ομπρέλα της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα μπουν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το ΕΤΕΑΝ, όπως αναφέρει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι προβλέπει για κόκκινα δάνεια, ΤΧΣ και τράπεζες.

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχές του 2016 η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ευθυγραμμισμένο μέχρι κεραίας με τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου, πλην ορισμένων περιπτώσεων έντονου πολιτικού χαρακτήρα όπως η πώληση ή όχι των προβληματικών δανείων προς ξένα funds, κάτι που αφήνεται ορθάνοιχτο στο μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε η απελθούσα κυβέρνηση, είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στο σκέλος του τραπεζικού συστήματος.

Το μοναδικό ζήτημα που εξιδικευεται έτι περαιτέρω είναι η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην δημιουργία αναπτυξιακής Τραπεζας.

Σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα για την εξομάλυνση της λειτουργίας των τραπεζών αποτελεί η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποιησης, το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, όπως ορίζει και η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την διαχειριση και αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Στο πρόγραμμα επισημαίνεται ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κοκκινων δανείων η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ενα δίχτυ προστασίας για τους οικονομικά αδύναμους, κάτι που επετεύχθη μετα από σκληρή διαπραγμάτευση.

Επίσης, αναφέρεται ότι στο μνημονιο προβλέπεται η ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη διαχειριση των δανείων, στη διαφάνεια λειτουργίας των τραπεζών αλλά και στην τοποθέτηση των στελεχών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα του περιγράφει με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία αναμενεται να είναι έτοιμη εντός του πρώτου τριμήνου του 2016. Υπό την ομπρέλα της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα μπουν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το ΕΤΕΑΝ.

Η Αναπτυσξική Τράπεζα θα αναλάβει την βελτιστοποίηση της απορροφητικότητας και αποτελεσματικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (2014-2020) με αιχμή τις υποδομές και τα μεγάλα έργα, την ενίσχυση της συμμετοχής της Ελλάδας στο επενδυτικο πακέτο Γιούνκερ, στην περαιτέρω αναπτυξη συνεργείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Αξίζει να αναφερθεί οτι μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας θα αναπτυχθούν ειδικά προγράμματα για τους δήμους και τις περιφέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v