Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο χτύπημα στη μεταποίηση τον Αύγουστο

Για πέμπτο συνεχή μήνα, τα επίπεδα απασχόλησης μειώθηκαν στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα τον Αύγουστο. Η έλλειψη πρώτων υλών ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην υποχώρηση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Νέο χτύπημα στη μεταποίηση τον Αύγουστο

Βαθιά στο κόκκινο παρέμεινε και τον Αύγουστο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) -μέγεθος το οποίο δίνει τη γενική εικόνα των επιχειρησιακών συνθηκών- αφού έκλεισε στις 39.1 μονάδες τον Αύγουστο, σημαντικά ασθενέστερος από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων και από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί σε όλη την ιστορία της έρευνας (είχε βουτήξει στο 30 τον Ιούλιο, λόγω των capital controls).

Η έλλειψη νέων παραγγελιών και η περαιτέρω δριμεία υποχώρηση της παραγωγής ήταν από τους βασικότερους παράγοντες που οδήγησαν στην εξασθένηση του κύριου δείκτη PMI.

Η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα εξακολούθησε να υποχωρεί τον Αύγουστο, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα τάση συνεχούς μείωσης της παραγωγής σε οκτώ μήνες. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν σημαντική υποχώρηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς ορισμένα μέλη του πάνελ επισήμαναν την έλλειψη ζήτησης στην αγορά.

Οι νέες παραγγελίες τόσο από τις αγορές του εσωτερικού όσο και από το εξωτερικό περιορίστηκαν τον Αύγουστο. Οι αντίστοιχοι ρυθμοί μείωσης ήταν σημαντικοί, ενώ ορισμένα μέλη που έλαβαν μέρος στην έρευνα συνέδεσαν τη μείωση των παραγγελιών με τις χρηματοοικονομικές δυσκολίες που υφίστανται στην Ελλάδα.

Για πέμπτο συνεχή μήνα, τα επίπεδα απασχόλησης μειώθηκαν στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα τον Αύγουστο. Ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν λιγότερο σημαντικός από τον Ιούλιο, ωστόσο ήταν ο δεύτερος δριμύτερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Ορισμένες εταιρίες υπέδειξαν ότι οι απαιτούμενες απολύσεις στις οποίες προέβησαν τον Αύγουστο οδήγησαν στη μείωση του εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες στα εργοστάσια του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας εξακολούθησαν να μειώνονται τον Αύγουστο, αποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη ύπαρξη πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα.

Ο έλεγχος κεφαλαίων αναφέρθηκε ως ένας από τους λόγους της περαιτέρω αύξησης του κόστους εισροών, τον Αύγουστο. Εν τω μεταξύ, οι τιμές εκροών υποχώρησαν και πάλι, συνεχίζοντας την τάση που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011.

Ο όγκος αγορών που πραγματοποιήθηκαν από τους Έλληνες κατασκευαστές υποχώρησε τον Αύγουστο, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα συνέδεσαν την περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα με την έλλειψη παραγωγής και τη μείωση των νέων παραγγελιών.

Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών εξακολούθησαν να επιμηκύνονται τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας περαιτέρω επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξήθηκαν οι χρόνοι παράδοσης των προμηθειών ήταν ελαφρώς ασθενέστερος από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Ιούλιο, παραμένοντας ωστόσο σημαντικός.

Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων τον Αύγουστο. Ο ρυθμός αποθεματοποίησης εξασθένησε από τον προηγούμενο μήνα, παρ' όλ' αυτά παρέμεινε ο δεύτερος εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2014. Η έλλειψη πρώτων υλών υπογραμμίστηκε ως ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην υποχώρηση των επιπέδων αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων, ενώ μειώθηκαν και τα αποθέματα αγορών.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού δείκτη, δήλωσε:

«Οι λειτουργικές συνθήκες του ελληνικού μεταποιητικού κλάδου εξακολούθησαν να επιδεινώνονται τον Αύγουστο, ενώ η συνεχής υποχώρηση των επιπέδων παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της εξασθενημένης ζήτησης στον τομέα. Όπως υπογραμμίστηκε από την περαιτέρω σημαντική μείωση της ζήτησης από τις αγορές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, οι εταιρείες δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να κλείσουν νέες συμφωνίες.

Επιπλέον, ο συνδυασμός του αυξανόμενου κόστους εισροών και της μείωσης των τιμών εργοστασίου υπογραμμίζει την έλλειψη της αγοραστικής δύναμης των εταιρειών.

Γενικά, η τιμή του κύριου δείκτη PMI σκιαγραφεί μία ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα της υγείας της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι αβεβαιότητα περιβάλλει τη μελλοντική πολιτική και οικονομική πορεία του έθνους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v