Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΤΕΑΤ: Να επαναφέρουμε το θέμα παράτασης του ΕΣΠΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου για απένταξη έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και απώλεια κοινοτικών κονδυλίων κρούει για ακόμα μία φορά ο ΣΤΕΑΤ, σε επιστολή του προς τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας.

ΣΤΕΑΤ: Να επαναφέρουμε το θέμα παράτασης του ΕΣΠΑ
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Ν. Χριστοδουλάκη με θέμα τη χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013 απέστειλε ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), επισημαίνοντας τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ειδικότερα, ο ΣΤΕΑΤ επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των έργων μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επαναφέρει το θέμα της παράτασης υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, προκειμένου να απορροφηθούν διαθέσιμα κονδύλια και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απένταξης έργων.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος τονίζει στον κ. Χριστοδουλάκη ότι πρέπει άμεσα να προωθηθεί η μέχρι τώρα επιτευχθείσα καταρχήν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ενδιάμεση χρηματοδότηση, όπως επίσης και για τη χρηματοδότηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, και να μην ανακοπεί λόγω των εκλογών η προωθούμενη διαδικασία.

Καταλήγοντας ο Σύνδεσμος ζητά συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας, προκειμένου να του εκθέσει περαιτέρω τις απόψεις του.

Ολόκληρη η επιστολή του ΣΤΕΑΤ:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας ευχόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στο έργο σας ως υπουργού της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, θέση από την οποία θα διαχειριστείτε κρίσιμα ζητήματα που συναρτώνται με την προοπτική της ανάπτυξης της χώρας, αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης, εξαιρετικά σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Για να μην ανακοπεί αυτή η προοπτική της ανάπτυξης, είναι αναγκαία η χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013 κατά το μεσοδιάστημα μέχρι τις επερχόμενες εκλογές και τον σχηματισμό Κυβέρνησης, σκοπός για τον οποίο πρέπει να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να καταστεί δυνατή η μη πλήρης κατάρρευση των συγχρηματοδοτούμενων έργων και να μειωθούν όσο είναι δυνατόν οι ήδη επαπειλούμενες μεγάλες απώλειες ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Επιπλέον θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να προωθηθεί η μέχρι τώρα επιτευχθείσα καταρχήν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ενδιάμεση χρηματοδότηση, όπως επίσης και για τη χρηματοδότηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, και να μην ανακοπεί λόγω των εκλογών η προωθούμενη διαδικασία, σε συνέχεια των ενεργειών που έχουν γίνει για την απελευθέρωση αντίστοιχων κονδυλίων της ΕΤΕπ.

Σας αποστέλλουμε παράλληλα συνημμένα πρόσφατη επιστολή μας προς το Υπ. Οικονομίας, σχετικά με το ζήτημα της παράτασης υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013, θέμα για το οποίο θεωρούμε ότι ανεξάρτητα από τις μέχρι τώρα αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει, επιδιώκοντας μεταχείριση ανάλογη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Για τον σκοπό αυτό θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο άμεσα να επανεκκινήσουν οι κατάλληλες πολιτικές και νομικές ενέργειες για την ως άνω παράταση, προκειμένου να απορροφηθούν διαθέσιμα κονδύλια και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απένταξης των έργων.

Κατόπιν των ανωτέρω και λόγω της κρισιμότητας του θέματος για την εθνική οικονομία, σας παρακαλούμε για συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουμε περαιτέρω τις απόψεις μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v