Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη «μέγκενη» οι επιχειρήσεις λόγω capital controls

Περαιτέρω χαλάρωση των διευκολύνσεων που ζητούν οι εταιρίες για την υλοποίηση εισαγωγών αναμένεται να εγκρίνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Γκρίνια» από επιχειρήσεις για τους περιορισμούς. Τι αποφάσισε για τους βουλευτές και το άνοιγμα νέων λογαριασμών. Διευκρινίσεις από το Υπ. Οικονομίας.

Στη «μέγκενη» οι επιχειρήσεις λόγω capital controls

Στα «χαρτιά» μένουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι καλές προθέσεις της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης για τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, όπως καταγγέλλουν επιχειρηματίες με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr.

Σύμφωνα με τους ίδιους, από την αρχή της επιβολής του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων μέχρι και σήμερα έχουν εγκριθεί μόλις 1 στα 2 αιτήματα (ποσοστό 50-55%) που έχουν κατατεθεί από επιχειρήσεις.

Αυτό όμως δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα, αφού ο χρόνος έγκρισης των αιτημάτων από τις τράπεζες ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις τις δύο εβδομάδες, ενώ υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις, όπως εταιρίας που ενώ έχει καταθέσει σχετικό αίτημα εδώ και δύο μήνες (στις 2 Ιουλίου), ακόμη δεν έχει λάβει το "πράσινο φως" για την πληρωμή ξένου προμηθευτή της.

Όπως είπε στο Euro2day.gr στέλεχος της αγοράς με γνώση της συγκεκριμένης περίπτωσης, "ενώ η εταιρία έχει καταθέσει τα χαρτιά που της έχουν ζητηθεί, στην πορεία της ζητούνται νέα, με αποτέλεσμα να έχει εμπλακεί σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατικής τρέλας". Τα γραφειοκρατικά προσκόμματα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι συνεχή και έχουν επιδεινωθεί από τα μέσα Αυγούστου μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η ουσία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι όσοι έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό μπορούν και συνεχίζουν τις συναλλαγές τους με τους ξένους προμηθευτές τους, ενώ όσοι περιμένουν την έγκριση των τραπεζών ή της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών χάνουν πολύτιμο χρόνο, ο οποίος βαίνει εις βάρος της παραγωγής τους, των ξένων πελατών τους, αν πρόκειται για εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και της εσωτερικής αγοράς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αγοράς των σχολικών ειδών, όπου αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες θα έπρεπε να είχαν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα ήδη από τον Αύγουστο δεν έχουν καταφέρει να εκτελέσουν την εισαγωγή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη σεζόν, όπως σημείωσε ο ίδιος.

Εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζουν πάντως αρκετοί επιχειρηματίες, η "εικόνα" είναι τελείως διαφορετική από τις τράπεζες, στελέχη των οποίων υποστηρίζουν πως τα αιτήματα εξυπηρετούνται μέσα σε διάστημα 2-3 ημερών και το ποσοστό των εγκρίσεων, αν και διαφέρει από πιστωτικό ίδρυμα σε πιστωτικό ίδρυμα, ξεπερνά το 75%.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη για τα capital controls

Η χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στις τραπεζικές συναλλαγές ήταν το θέμα της σύσκεψης υπό τον υπουργό Οικονομίας κ. Νίκο Χριστοδουλάκη, που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης και στην οποία συμμετείχαν ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νικόλαος Φράγκος και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ιωάννης Μούργελας.

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται πως συζητήθηκε σειρά παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στην κατεύθυνση ομαλοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας και περαιτέρω τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά, ενώ οι προτάσεις εξετάστηκαν από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την άμεση υλοποίησή τους.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει σαφές ποιες είναι οι παρεμβάσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση για τη χαλάρωση των περιορισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης αποφασίστηκε άμεσα να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που ισχύουν για τις εγκρίσεις που ζητούν οι επιχειρήσεις για την υλοποίηση εισαγωγών. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε οι υποψήφιοι βουλευτές να μπορούν να ανοίγουν προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό ενόψει εκλογών.

Από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τονίζουν πως "για τους υποψήφιους βουλευτές ισχύουν τα ίδια όπως και για τους υπόλοιπους πολίτες σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές. Ούτε προνόμια ούτε διευκολύνσεις - δεν υπάρχει χαλάρωση των capital controls σε σχέση με τους υποψήφιους βουλευτές, απλώς δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος ειδικού προσωρινού λογαριασμού 2 εβδομάδες για τη διευκόλυνση της κίνησής τους κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου".

Το μεσημέρι αναμένονται να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις από τον υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v