Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται 3 δισ. για τις «τρύπες» του Αναπτυξιακού

Μείζον πρόβλημα οι εκρεμότητες από επιδοτήσεις που πρέπει να πληρωθούν σε επενδυτές. Τα σχέδια για νέο αναπτυξιακό, το πακέτο Γιούνκερ, το νέο ΕΣΠΑ και οι κινήσεις για πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του παλαιού.

Ζητούνται 3 δισ. για τις «τρύπες» του Αναπτυξιακού

«Τιτάνιο» αγώνα προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια από το παλαιό ΕΣΠΑ, να αξιοποιηθούν αλλά και να αναπροσαρμοστούν τα προγράμματα από το νέο, να αλλάξει η δομή του αναπτυξιακού νόμου και φυσικά να πραγματοποιηθούν επενδύσεις τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ έως το 2020 πρέπει να κάνει η χώρα «ώστε να έχει μέλλον».

Πέρα από το μακροπρόθεσμο στόχο για προσέλκυση επενδύσεων 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 τα τρέχοντα «αγκάθια» παραμένουν:

- Προς αναζήτηση είναι 3 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι εκκρεμότητες από τους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011.

- Εξυγίανση και αναθεώρηση των προγραμμάτων του παλαιού ΕΣΠΑ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και κατάθεση αιτήματος προς την ΕΕ για επιμήκυνση της περιόδου απορρόφησης ώστε να μην χαθεί 1 δισ. ευρώ από εγκεκριμένες πληρωμές για την ολοκλήρωση των έργων.

- Αναθεώρηση του νέου ΕΣΠΑ σχετικά με την αύξηση των πόρων, την κατανομή των κονδυλίων στις περιφέρειες αλλά και με τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων. Το αίτημα αύξησης των πόρων αφορά στην ενεργοποίηση της ρήτρας αναθεώρησης που προβλέφθηκε όταν συμφωνήθηκε το ΕΣΠΑ και η οποία επιτρέπει την ανακατανομή ποσού 4 δισ. ευρώ για όλες τις χώρες της ΕΕ, με την Ελλάδα να διεκδικεί 2 δισ. ευρώ.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό εργαλείο για να αντιστρέψουμε την οικτρή κατάσταση αποεπένδυσης», είπε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο αναπτυξιακός νόμος του 2011 επί της ουσίας έμεινε στα χαρτιά (σε αυτόν εντάχθηκαν 1.200 έργα και έχουν ολοκληρωθεί μόλις 9), ενώ κατά το ήμισυ αξιοποιήθηκε ο αναπτυξιακός νόμους του 2004 (είχαν εγκριθεί 10.000 έργα και έχουν ολοκληρωθεί 5.100 έργα ενώ 2.000 θεωρούνται μη ενεργά).

Για να υπάρξει αντιστροφή αυτής της κατάστασης θα πρέπει πρώτα απ' όλα να βρεθούν και να εκταμιευθούν 3 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι εκκρεμότητες από τους αναπτυξιακούς νόμους του 2004, 2011.

Προκειμένου η χώρα να μη χάσει κονδύλια από το παλαιό ΕΣΠΑ, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες το αίτημα που προτίθεται να καταθέσει για παράταση της περιόδου απορρόφησής του, ώστε να «ξεπαγώσουν» κονδύλια 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να «τρέξουν» οι ενέργειες εκείνες που απαιτούνται για την εκπόνηση ενός ελληνικού φακέλου, όπως είπε ο υπουργός, από επενδυτικούς φορείς, βιομηχανίες, επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ. της συμμετοχής της χώρας στο «Σχέδιο Juncker» και φυσικά να ψηφιστεί και να ενεργοποιηθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Οι κατευθύνσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου

1. Θα επιδοτεί τις επιχειρήσεις που συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης.
2. Δημιουργία Fund στο οποίο θα υπαχθούν οι ΜΜΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Το fund θα είναι εισηγμένη εταιρεία ώστε να ελέγχεται από όλους τους αρμόδιους μηχανισμούς.
3. Δημιουργία Οργανισμού Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Η οργάνωση θα αναληφθεί από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών που θα αξιολογεί τη φερεγγυότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και θα δίνει διαβάθμιση η οποία θα είναι δημόσια. Η διαβάθμιση της εταιρείας θα είναι προϋπόθεση για την ένταξή της στον αναπτυξιακό νόμο.
4. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα επιδοτεί την έρευνα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων, που θα αποτελεί και ιδιαίτερο κριτήριο επιλεξιμότητας.

Παράταση ΕΣΠΑ 2007-2013

1. Η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013 έως 31/12/2016, για να «ξεπαγώσει» η εκτέλεση μεγάλου μέρους εγκεκριμένων πληρωμών άνω του 1 δισ. ευρώ και η ολοκλήρωση έργων που βρίσκονται σε κατάσταση αναστολής ή και διάλυσης συμβάσεων.
2. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξυγίανσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Ε.Π.) του ΕΣΠΑ 2007-2013, η οποία έχει στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου απώλειας πόρων Κοινοτικής Συνδρομής κατά το κλείσιμο των Ε.Π. και της πρόσθετης επιβάρυνσης των εθνικών πόρων.
3. Η αναθεώρηση των Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα υποβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
4. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τεχνική συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής για επισκόπηση της πορείας των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-2013 ενόψει της αναθεώρησης των Προγραμμάτων στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Νέα προγραμματική περίοδος - ΕΣΠΑ 2014-2020

1. Για τη νέα προγραμματική περίοδο, η χώρα έχει ένα σύνολο ευρωπαϊκών πόρων ύψους 21 δισ. ευρώ και μαζί με την εθνική συμμετοχή θα ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό που δύναται να κατανεμηθεί επιπλέον στη χώρα και τις περιφέρειές της το 2016, με βάση τη διαδικασία της «ρήτρας αναθεώρησης».
2. Εκτός από αυτά τα ποσά η Ελλάδα θα αιτηθεί προς την ΕΕ την αύξηση των κονδυλίων για το νέο ΕΣΠΑ, λόγω της ειδικής κατάστασης στην οποία έχει βρεθεί η χώρα.
3. Πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση και διεξαγωγή όλων των Επιτροπών Παρακολούθησης των Τομεακών και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, στο πλαίσιο των οποίων εγκρίθηκε η εξειδίκευση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και τα κριτήρια επιλογής των Πράξεων.

Έκτακτα μέτρα της ΕΕ

Χθες η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου εξέφρασε την εκτίμηση πως από τον Οκτώβριο θα μπορούσε να ξεκινήσει να υλοποιείται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα.

Η ίδια σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Ιουλίου πρότεινε τη βελτίωση της άμεσης ρευστότητας ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των επενδύσεων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Αυτό περιλαμβάνει αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από 95% σε 100% του ΕΣΠΑ 2007-2013, που σημαίνει ότι επιπλέον 500 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα μετά τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ενώ θα φέρει συνολική εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Για την περίοδο 2014-2020 έχει προταθεί να αυξηθεί το ποσοστό της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της πολιτικής συνοχής κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες ή 1 δισ. ευρώ, που θα διατεθεί σε δύο χρόνια -500 εκατ. ευρώ το 2015 και 500 εκατ. ευρώ το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v