Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Και ένα 10χρονο μπορεί να δει ότι η διάσωση είναι λάθος

«Η Ελλάδα είναι μικρό πιόνι που πρόκειται να θυσιαστεί», τόνισε ο πρώην υπουργός. Ανέφερε ότι και ένα παιδί μπορεί να δει ότι η διάσωση δεν μπορεί να λειτουργήσει και επεσήμανε ότι δεν θεωρεί πως ο Τσίπρας πιστεύει στους όρους της τρίτης διάσωσης.

Βαρουφάκης: Και ένα 10χρονο μπορεί να δει ότι η διάσωση είναι λάθος

Μιλώντας στο CNBC, ο «αμφιλεγόμενος» -όπως τον χαρακτηρίζει το δημοσίευμα- πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι ακόμη και ένα παιδί θα μπορούσε να καταλάβει πως το πρόγραμμα διάσωσης δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

«Ένα 10χρονο, με λίγες βασικές γνώσεις μαθηματικών, θα γνώριζε πως αν έχεις ένα μη βιώσιμο χρέος και προσπαθείς να το λύσεις με το να προσποιείσαι ότι είναι πρόβλημα ρευστότητας και με το να συσσωρεύεις το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία με όρους αυστηρής λιτότητας, ξέρει ότι αυτό δεν θα καταλήξει καλά», τόνισε ο πρώην υπουργός την Παρασκευή στο Λονδίνο.

«Έχουμε μία σκακιέρα και η Ελλάδα είναι μόνο ένα μικρό πιόνι που πρόκειται να θυσιαστεί», σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχετικά με την τρίτη διάσωση στην οποία συμφώνησε η χώρα. Όπως ανέφερε, η τρίτη διάσωση είναι «μη βιώσιμη σε μία οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση».

Ο πρώην υπουργός απέδωσε τη δυσκολία του ίδιου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο να συμφωνήσουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο γεγονός ότι «το ευρώ είναι κακοσχεδιασμένο». «Συμφωνήσαμε σε κάποια ζητήματα, αλλά όχι στο πώς να λύσουμε αυτό», υποστήριξε. Επιπλέον, επαίνεσε τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον οποίο περιέγραψε ως «εξαιρετικό κεντρικό τραπεζίτη».

Σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υπουργός ανέφερε στο CNBC ότι είναι ακόμη προσωπικός του φίλος και ένας «εξαιρετικός πολιτικός». Τόνισε ωστόσο ότι δεν θεωρεί πως ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει στους όρους της τρίτης διάσωσης. «Θεωρεί (το πρόγραμμα) αναξιόπιστο και το ίδιο πιστεύει και το ΔΝΤ», υποστήριξε.

Όπως σχολιάζει το CNBC, την άποψη του Γιάνη Βαρουφάκη για τη μη βιωσιμότητα στήριξε και ο οικονομολόγος Philip Legrain, πρώην οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε, μιλώντας την Παρασκευή στο δίκτυο, πως «ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λάθος που υποχώρησε, θα έπρεπε να ακολουθήσει το σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη να εισάγει παράλληλο νόμισμα αντί να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή και να συμφωνήσει σε αυτούς τους απελπιστικά επαχθείς όρους, που απλά θα επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος».

Πάντως, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι ο ίδιος «δεν είναι πολύ καλός πολιτικός» και πως παραμένει περήφανος για τις πράξεις του ΣΥΡΙΖΑ φέτος.

«Δώσαμε πίσω στους Έλληνες την αξιοπρέπειά τους και υψώσαμε το ανάστημά μας και είπαμε ότι δεν θέλουμε άλλα δάνεια μέχρι να σταθεροποιήσουμε την οικονομία», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v