Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σερί 30 μηνών τρέχει ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα

Στο -1,5% ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο, σε σύγκριση µε αυτόν του αντίστοιχου μήνα του 2014. Πού έπεσαν και πού αυξήθηκαν οι τιμές. Στο -0,4% διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος δείκτης.

Σερί 30 μηνών τρέχει ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα

Συνεχίστηκε ο αποπληθωρισμός και τον Αύγουστο, για 30ό συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Αναλυτικά, η εξέλιξη του ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή του µηνός Αυγούστου 2015 έχει ως εξής:

Από τη σύγκριση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή (Γ∆ΤΚ) του µηνός Αυγούστου 2015, προς τον αντίστοιχο ∆είκτη του Αυγούστου 2014 προκύπτει µείωση 1,5%, έναντι µείωσης 0,3%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Ο Γενικός ∆είκτης κατά τον µήνα Αύγουστο 2015 σε σύγκριση µε τον Ιούλιο 2015 παρουσίασε µείωση 0,4%, έναντι µείωσης 1,2%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.

Ο µέσος ∆είκτης του δωδεκαµήνου Σεπτεµβρίου 2014-Αυγούστου 2015 σε σύγκριση προς τον ίδιο ∆είκτη του δωδεκαµήνου Σεπτεµβρίου 2013-Αυγούστου 2014 παρουσίασε µείωση 2,0%, έναντι µείωσης 1,4%, που σηµειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούµενο δωδεκάµηνο.

 

Ανάλυση µεταβολών ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή µηνός Αυγούστου 2015

I. Σύγκριση Αυγούστου 2015 µε Ιούλιο 2015 

Η µείωση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή κατά 0,4% τον µήνα Αύγουστο 2015 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη του Ιουλίου 2015 προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες µεταβολές των δεικτών:

1. Από τις µειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 18,6% της οµάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.

β) Κατά 2,5% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.

γ) Κατά 1,8% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα καύσιµα αυτοκινήτου (βενζίνη) και της µεταφοράς επιβατών µε αεροπλάνο. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στις οδικές µεταφορές επιβατών.

δ) Κατά 0,3% της οµάδας «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στους κινηµατογράφους-θέατρα-κονσέρτα.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 3,0% της οµάδας «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα κρέατα γενικά, ψωµί και δηµητριακά, νωπά φρούτα, έλαια και λίπη, γαλακτοκοµικά και αυγά, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρηµένα ή επεξεργασµένα, πατάτες, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιµα, καφές-κακάο-τσάι.

β) Κατά 1,5% της οµάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στις κλινικές.

γ) Κατά 1,6% της οµάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στα ξενοδοχεία.

δ) Κατά 0,7% της οµάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών των ειδών ατοµικής φροντίδας και των ασφαλίστρων οχηµάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στα είδη ταξιδίου και λοιπά προσωπικά είδη λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.

ΙΙ. Σύγκριση Αυγούστου 2015 µε Αύγουστο 2014 

Η µείωση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή κατά 1,5% τον µήνα Αύγουστο 2015 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη του Αυγούστου 2014 προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες µεταβολές :

1. Από τις µειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 6,8% της οµάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω µείωσης των τιµών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

β) Κατά 7,3% της οµάδας «Στέγαση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρµανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στον ηλεκτρισµό.

γ) Κατά 2,2% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, στα είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στις οικιακές υπηρεσίες-υπηρεσίες οικιακής µέριµνας.

δ) Κατά 1,2% της οµάδας «Υγεία», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και των φαρµακευτικών προϊόντων. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στις κλινικές.

ε) Κατά 4,3% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των καυσίµων αυτοκινήτου (βενζίνη) και της συντήρησης και επισκευής εξοπλισµού προσωπικής µεταφοράς. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα εισιτήρια συνδυασµένων µεταφορών επιβατών, µεταφοράς επιβατών µε αεροπλάνο, µεταφοράς επιβατών µε πλοίο, και στις οδικές µεταφορές επιβατών.

στ) Κατά 1,9% της οµάδας «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στον οπτικοακουστικό εξοπλισµό-υπολογιστές, θέατρα, είδη για παιχνίδια και αθλητισµό, εφηµερίδες-βιβλία-χαρτικά είδη.

ζ) Κατά 3,1% της οµάδας «Εκπαίδευση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και µεταδευτεροβάθµιας µη τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ).

η) Κατά 3,2% της οµάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των ειδών ατοµικής φροντίδας, της ασφάλισης οχηµάτων και των άλλων υπηρεσιών.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 4,3% της οµάδας «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στο ψωµί και δηµητριακά, κρέατα γενικά, γαλακτοκοµικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, πατάτες νωπές, λοιπά τρόφιµα, καφές-κακάο-τσάι. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στο µεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυµοί φρούτων.

β) Κατά 2,1% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα τσιγάρα.

γ) Κατά 1,5% της οµάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία και στα ξενοδοχεία 

Πτώση 0,4% για τον εναρμονισμένο δείκτη

Η εξέλιξη του Εναρµονισµένου ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή, µε βάση το έτος 2005=100,0, του µηνός Αυγούστου 2015, έχει ως εξής:

Ο Εναρµονισµένoς ∆είκτης Τιµών Καταναλωτή (Εν∆ΤΚ) του µηνός Αυγούστου 2015 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη του Αυγούστου 2014 παρουσίασε µείωση 0,4%, έναντι µείωσης 0,2% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Ο Εν∆ΤΚ κατά τον µήνα Αύγουστο 2015 σε σύγκριση µε τον Ιούλιο 2015 παρουσίασε µείωση 0,2%, έναντι µείωσης 1,1% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.

Ο µέσος Εν∆ΤΚ του δωδεκαµήνου Σεπτεµβρίου 2014 – Αυγούστου 2015 σε σύγκριση προς τον ίδιο ∆είκτη του δωδεκαµήνου Σεπτεµβρίου 2013 – Αυγούστου 2014 παρουσίασε µείωση 1,6%, έναντι µείωσης 1,5%, που σηµειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούµενων δωδεκαµήνων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v