ΤΑΙΠΕΔ: Στα τέλη Νοεμβρίου οι προσφορές για το Ποσείδι

Ανασταίνεται ο διαγωνισμός για το μεγάλο ακίνητο στη Χαλκιδική, με απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Προορίζεται για τουριστική χρήση. Σοβαρές εκκρεμότητες, με σημαντικότερη την έκδοση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου.

ΤΑΙΠΕΔ: Στα τέλη Νοεμβρίου οι προσφορές για το Ποσείδι

Στις 27 Νοεμβρίου θα υποβληθούν οι προσφορές στον διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την πώληση του μεγάλου ακινήτου των 160 στρεμμάτων, με θαλάσσιο μέτωπο 370 μέτρων, στο Ποσείδι Χαλκιδικής. Ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει στις 8 Δεκεμβρίου 2014, αλλά στη συνέχεια πάγωσε εξαιτίας της κυβερνητικής αλλαγής και στις 12 Μαρτίου 2015 είχε αποφασιστεί η αναστολή του. Τελικά, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αποφάσισε στη συνεδρίαση της Τρίτης να προχωρήσει στην επανεκκίνηση του διαγωνισμού.

Η αξιοποίηση του ακινήτου στο Ποσείδι θα γίνει µέσω της σύστασης εταιρίας ειδικού σκοπού στην οποία θα εισφερθούν εμπράγματα δικαιώματα επί τµηµάτων του οικοπέδου. Στη συνέχεια, η συγκεκριμένη εταιρεία θα πωληθεί στον πλειοδότη του διαγωνισμού. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκρεμούν, πάντως, σειρά αποφάσεων όπως η έγκριση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ), η μεταφορά τμήματος (της ακτής) στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω κοινής υπουργικής απόφασης κ.λπ.

Το ακίνητο είναι κατάλληλο για ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου και εγκαταστάσεων αναψυχής, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ. Οικονομικοί σύμβουλοι του ταμείου είναι η Alpha Bank και η Alpha Αστικά Ακίνητα, νομικός σύμβουλος το γραφείο Μπαχάς, Γραμματίδης και Συνεταίροι και τεχνικός σύμβουλος η «Δέκαθλον».

Αν και τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης υποστηρίζουν πως έχουν εξασφαλίσει «περίοδο χάριτος» για την αξιοποίηση των ακινήτων, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει σειρά δεσμεύσεων στο νέο μνημόνιο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η υποχρέωση για δημιουργία πλήρους καταλόγου με όλα τα ακίνητα που ελέγχει το δημόσιο, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν στην ιδιοκτησία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), σε υπουργεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σε άλλους οργανισμούς.

Είχε επίσης συμφωνηθεί να μεταφερθούν εντός του Σεπτεμβρίου στο ΤΑΙΠΕΔ και άλλα 45 ακίνητα προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των περίπου 1.000 ακινήτων που βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχό του. Στα 18 από τα 45 ακίνητα θα μεταφερθούν στο ταμείο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και για τα υπόλοιπα 27 τα δικαιώματα διαχείρισης. Μέχρι σήμερα, με πέντε κοινές υπουργικές αποφάσεις, έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ 930 κρατικά ακίνητα. 

Στο ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύθηκαν, επίσης, πως θα ολοκληρώσουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και τις διαδικασίες πώλησης σειράς ακινήτων που είχαν περάσει σε επενδυτές μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το ακίνητο επί της οδού Φλωρίνης 18 στην Αθήνα (για το οποίο έχει ανακύψει και θέμα ιδιοκτησίας με ιδιώτη), το πρώην Ειρηνοδικείο Παραμυθιάς, ακίνητο στην Πλύτρα Λακωνίας και τα ακίνητα στην Πλάκα. Ειδικά για τα τελευταία απαιτούνται πρωτοβουλίες για την έξωση των σημερινών ενοίκων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα ακίνητα χωρίς να πληρώνουν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v