Σε αναμονή οι ελληνικές τράπεζες για τις θυγατρικές στην Κύπρο

Τα σενάρια της επόμενης μέρας επεξεργάζονται οι διοικήσεις των τραπεζών. Ο βαθμός κινητοποίησης των τραπεζικών επιτελείων διαφέρει ανάλογα με τις προθέσεις των μητρικών τραπεζών.

Σε αναμονή οι ελληνικές τράπεζες για τις θυγατρικές στην Κύπρο
Σε στάση αναμονής για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, εν μέσω μεμονωμένων κινήσεων που θα καθορίσουν την τελική μορφή που θα λάβει η παρουσία τους στην Κύπρο, μεταδίδει το Stockwatch.

Με το βλέμμα στραμμένο στις ελληνικές εκλογές της Κυριακής, οι τραπεζίτες επεξεργάζονται τα σενάρια της επόμενης μέρας, κυρίως σε σχέση με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των μητρικών τους.

Τα ηγετικά στελέχη των τραπεζών δεν κρύβουν την αγωνία τους σε σχέση με την ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας, καθώς η πρώτη δόση των €10 δισ. που έχει προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι υπό την αίρεση της πλήρωσης του μεγάλου όγκου των προαπαιτούμενων που έχουν θέσει στις ελληνικές αρχές οι διεθνείς πιστωτές.

Η πιστωτική γραμμή που εγκρίθηκε τον Ιούλιο μπορεί να φτάσει μέχρι τα €25 δισ., αν και τα πλείστα σενάρια κάνουν λόγω για μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Η συμφωνία της Τράπεζας της Ελλάδας με την ΕΚΤ είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015. Η διαδικασία αξιολόγησης των κεφαλαιακών τους αναγκών, όμως, άρχισε να προσκρούει στις προειδοποιήσεις των διεθνών επενδυτών, που θα χάσουν τα αρχικά τους κεφάλαια.

Ενώπιον αυτής της αβεβαιότητας οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να κάνουν κινήσεις πώλησης θυγατρικών τους για να αντλήσουν κεφάλαια.

Η Τράπεζα Πειραιώς πώλησε ήδη τον περασμένο Μάιο το ποσοστό συμμετοχής 98,5% που κατείχε στην Piraeus Bank Egypt σε τράπεζα του Κουβέιτ.

Παρόμοιες κινήσεις αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν και για άλλες θυγατρικές, ιδίως στα Βαλκάνια.

Οι θυγατρικές στην Κύπρο

Σε σχέση με τις κυπριακές θυγατρικές, ο βαθμός κινητοποίησης των τραπεζικών επιτελείων διαφέρει ανάλογα με τις προθέσεις των μητρικών τραπεζών.

Πιο έτοιμη για ουσιαστική διαφοροποίηση του σχήματός της στην Κύπρο φαίνεται να είναι η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από τον ξένο όμιλο Libra.

Οι αρχικές πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στον Φιλελεύθερο πριν λίγο καιρό και η Τράπεζα Πειραιώς δεν τις έχει διαψεύσει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και λίγες εβδομάδες είναι σε εξέλιξη διαδικασία due diligence με τη συμμετοχή διεθνούς ελεγκτικού γραφείου που βρίσκεται στην Κύπρο με τεχνοκράτες των επίδοξων αγοραστών.

Ο όμιλος Libra ιδρύθηκε το 2003 και ανήκει σε ελληνοαμερικανική οικογένεια. Είναι προέκταση της ναυτιλιακής εταιρίας Lomar Shipping. Η Libra έχει κάτω από την ομπρέλα της 30 θυγατρικές εταιρίες.

Στη Eurobank έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια αλλά αυτή τη στιγμή, όπως δηλώνει ανώτατο στέλεχός της, «δεν έχει ενώπιόν της οποιαδήποτε πρόταση εξαγοράς».

Θα μπορούσε, είπε, η Eurobank να αποτελεί πόλο έλξης για διάφορους επενδυτές καθώς η τράπεζα έχει εξαιρετικά θεμελιώδη δεδομένα.

Παρόμοια κατάσταση φαίνεται να επικρατεί και στην Alpha Bank. Ανώτατο στέλεχος της Alpha Bank αναφέρει ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη οποιαδήποτε διαδικασία εξαγοράς της κυπριακής θυγατρικής.

Οι θυγατρικές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών (μαζί με την Εθνική) εργοδοτούν στην Κύπρο γύρω στα 1.700 άτομα.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν γύρω στο 15% των καταθέσεων και 10% των δανείων του συστήματος.

Και στο βάθος... ο Ross

Η μελλοντική τους παρουσία θα κριθεί, εν μέρει, από τις άτυπες διαπραγματεύσεις και τις αντιδράσεις των διεθνών επενδυτών στην προτεινόμενη, από τους διεθνείς πιστωτές, διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών μητρικών.

Ο Wilbur Ross, μεγαλομέτοχος της Eurobank και της Τράπεζας Κύπρου, έκανε έκκληση στην ΕΚΤ, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, να μην προχωρήσει αμέσως σε μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που θα απομείωνε τη συμμετοχή των διεθνών επενδυτών.

Ο κ. Ross υποστηρίζει ότι ο εκμηδενισμός της συμμετοχής των μετόχων των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ross, ο οποίος ηγήθηκε ομάδας επενδυτών που είχε επενδύσει πέρυσι €1,3 δισ. στη Eurobank, προειδοποιεί ότι θα χρειαστεί να περάσει πάρα πολύς καιρός προτού επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα, στην περίπτωση που διαγραφεί η επένδυσή τους στις ελληνικές τράπεζες.

Οι κυπριακές τράπεζες πώλησαν τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2013. Αν και έκτοτε έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για την αποτίμηση των δανειστικών χαρτοφυλακίων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, η Τρ. Πειραιώς, που απέκτησε τα δάνεια, έχει ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί μία φορά και οδεύει για δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v