Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι... «ψηφίζει» ο ασφαλιστικός κλάδος

Τι προσδοκά από την κάλπη της Κυριακής η ασφαλιστική βιομηχανία. Η καθίζηση του τρίτου φετινού τριμήνου, η ανάγκη σταθεροποίησης της οικονομίας και οι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη νέα κυβέρνηση.

Τι... «ψηφίζει» ο ασφαλιστικός κλάδος

Στην εξομάλυνση της όλης κατάστασης μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και στην ανάκαμψη της ζήτησης για ασφαλιστικά προϊόντα μετά από ένα πτωτικό τρίτο τρίμηνο, ευελπιστούν οι παράγοντες του κλάδου.

«Η ασφαλιστική παραγωγή από τα 5,4 δισ. ευρώ του 2010 υποχώρησε πέρυσι γύρω στα 4 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο και τους συντελεστές του», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του χώρου, συμπληρώνοντας πως «αν το 2010 η Ελλάδα εθεωρείτο μια ελλιπώς ασφαλισμένη αγορά, ας φανταστούμε πώς μπορεί να χαρακτηριστεί τώρα. Σε περίοδο κρίσης, η ανάγκη ενός νοικοκυριού να ασφαλιστεί είναι ακόμη μεγαλύτερη, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στα τέλη Ιουνίου, παρατηρείται σημαντική υποχώρηση της ζήτησης, κυρίως για τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον, έχει εν πολλοίς σταματήσει η διάθεση προϊόντων που συνοδεύονται με επενδυτικά προγράμματα και αφορούν ουσιαστικά τοποθετήσεις στο εξωτερικό. Η κατηγορία μάλιστα αυτή είχε σημειώσει μεγάλη άνοδο κατά το πρώτο μισό του έτους.

Δεύτερον, η παρατεταμένη πτώση των τιμολογίων στον κλάδο του αυτοκινήτου, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη δυστοκία του ελληνικού δημοσίου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της σχετικής παραγωγής. Μάλιστα, ο αριθμός των κυκλοφορούντων ανασφάλιστων οχημάτων φαίνεται να έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι και να έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο...

Τρίτον, την ώρα που το κλίμα στην οικονομία άρχισε ως ένα βαθμό να ισορροπεί μέσα στον Αύγουστο, ακολούθησε η προκήρυξη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου. «Αυτό πήγε ακόμη πιο πίσω τις δουλειές μας. Πολλοί είναι οι πελάτες που αναβάλουν την ασφάλισή τους, δηλώνοντας πως θα αποφασίσουν... μετά τις εκλογές», υποστηρίζει ασφαλιστικός σύμβουλος που μίλησε στο Euro2day.gr.

Τέταρτον, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, κάποια αυξητική τάση παρουσιάστηκε στο γ' τρίμηνο και στο μέτωπο των εξαγορών παλαιότερων συμβολαίων.

Επιπρόσθετα, η φοροκαταιγίδα των δέκα και πλέον δισ. ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες έως το τέλος του έτους διαμορφώνει έναν ακόμη αρνητικό παράγοντα για την πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

«Από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών προέκυψαν πολλά αρνητικά δεδομένα για τον κλάδο, που σχετίζονται με τα αδυνατισμένα οικονομικά των νοικοκυριών και των περισσότερων επιχειρήσεων, αλλά και ένα μεγάλο καλό:

Έγινε πλέον σε όλους γνωστό ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν θα μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει στο μέλλον τα τρέχοντα επίπεδα συντάξεων και πως καθένας από εμάς θα πρέπει να αποταμιεύει από τώρα προκειμένου να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για την περίοδο μετά τη συνταξιοδότησή του. Ωστόσο, το πλεονέκτημα αυτό θα αρχίσει να μετατρέπεται σε ασφαλιστική παραγωγή μόνο σε βάθος χρόνου και στον βαθμό που η οικονομία θα ξεκινήσει να ανακάμπτει», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος γνωστής εταιρείας.

Πέραν αυτών, ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται μετά τις εκλογές να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις σε σημαντικά μέτωπα, όπως:

Φορολογικές απαλλαγές (στους κατόχους συμβολαίων ζωής): Δεν ισχύει καμία και όπως δείχνουν τα πράγματα, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στο ορατό μέλλον. Αντίθετα, κάποια αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων ψηφίστηκε σε ορισμένα προϊόντα του κλάδου ζημιών στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Solvency II: Έως το τέλος του έτους οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του νέου πλαισίου.

Ασπίς Πρόνοια: Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value συναντήθηκαν προεκλογικά με παράγοντες όλων των πολιτικών κομμάτων. Έλαβαν υποσχέσεις ότι «θα το εξετάσουμε», «θα προσπαθήσουμε» κ.λπ., αλλά καμία δέσμευση από κανέναν.

Επαγγελματικά Ταμεία: Περισσότερα νέα για τη δυνατότητα συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης ίσως υπάρξουν τον προσεχή Οκτώβριο, όταν θα έρθει προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό.

Κλάδος υγείας: Πρόκειται για έναν από τους λίγους κλάδους που κατά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η συνεχής μείωση των ποσών που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές και στα διαγνωστικά κέντρα (χαμηλότερος προϋπολογισμός, clawback, rebate, ψαλίδισμα τιμολογίων, αύξηση ΦΠΑ στην υγεία) έχει φέρει σε δυσχερή θέση τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας, που αναμένεται να μεταφέρουν ένα τμήμα των απωλειών τους στις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v