Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι παίζουν για το νέο υπουργικό συμβούλιο

Ως το πρωϊ της Τετάρτης η ορκομωσία. Ποια στελέχη των ΑΝΕΛ οδεύουν προς υπουργοποίηση. Ποιοι είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί που παίζουν για ένταξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι καραμπόλες και τα σπασίματα χαρτοφυλακίων.

Ποιοι παίζουν για το νέο υπουργικό συμβούλιο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου καθώς θα πρέπει, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας να ορκιστεί έως το πρωί της Τετάρτης προκειμένου εν συνεχεία ο πρωθυπουργός να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Για το σκοπό αυτό υπήρξε μπαράζ συσκέψεων στην Κουμουνδούρου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας που ορκίστηκε πρωθυπουργός συναντήθηκε το μεσημέρι και με τον Πάνο Καμμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός εταίρος προτείνει να διατηρήσουν έξι θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο από τους ΑΝΕΛ, όπως και στην προηγούμενη συγκυβέρνηση.

Εκτός απροόπτου, θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι:

-Πάνος Καμμένος (υπουργός Άμυνας),
-Έλενα Κουντουρά (αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού)
-Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης)
-Παναγιώτης Σγουρίδης (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης)

Επίσης, ο Τέρενς Κουίκ θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση είτε ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, όπως ήταν μέχρι πρότινος, είτε θα αναβαθμιστεί, παίρνοντας κάποιο υπουργείο.

Τέλος, ο Πάνος Καμμένος έχει ζητήσει να παραμείνει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας ο Χρήστος Ζώης, ο οποίος συμμετείχε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα σενάρια είναι αρκετά. Θεωρείται βέβαιο ότι στο υπουργικό συμβούλιο θα παραμείνουν, με τις ίδιες ή διαφορετικές ιδιότητες, οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γ. Δραγασάκης, Ολγα Γεροβασίλη, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Κοτζιάς, Θεανώ Φωτίου, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Μάρδας, Παναγιώτης Νικολούδης (σ.σ. θα παραμείνει επικεφαλής της διϋπουργικής για τη διαφθορά).

Από τους εξωκοινοβουλευτικούς αναμένεται να παραμείνει υπεύθυνος για το μεταναστευτικό ο υπηρεσιακός υπουργός Γιάννης Μουζάλας (που αποτελεί και επιλογή του Αλ. Τσίπρα). Αντίθετα, σιγή επικρατεί αναφορικά με τον Γ. Πανούση, πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Το τοπίο «θολώνει» η σκέψη που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για «σπάσιμο» των μεγάλων υπουργείων που κρίθηκαν δυσλειτουργικά. Σε αυτά ανήκει το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αλλά πιθανόν να ακολουθήσει και το εσωτερικών.

Στο οικονομικό επιτελείο θέσεις θα έχουν, όπως όλα δείχνουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης, Γ. Σταθάκης αλλά και ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Από την άλλη πλευρά, νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν περπτατά το σενάριο που θέλει τον Γ. Δραγασάκη να οδεύει για τη θέση του Προέδρου της Βουλής (θέση για την οποία ακούγεται ο Ν. Βούτσης και ο Γ. Κατρούγκαλος).

Η Κουμουνδούρου φέρεται να έχει εξετάσει το ενδεχόμενο ενός ανοίγματος σε στελέχη της κεντροαριστεράς, αν και το σενάριο που θέλει συμμετοχή στην κυβέρνηση του Ν. Χριστοδουλάκη δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Το πλαίσιο που επιθυμεί να κινηθεί έδωσε νωρίτερα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο πολιτικό όργανο εκλογικής ευθύνης. Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, «διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης 7μηνης περιόδου».

«Άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου, η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v