Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Ολες οι ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Με ριζικές αλλαγές θα έλθουν αντιμέτωποι από 15 Οκτωβρίου όσοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους. Η μείωση των δόσεων και ποιοι κινδυνεύουν να τεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης. Πώς διαμορφώνονται τα επιτόκια και τι ισχύει για τις μικρές οφειλές.

Εφορία: Ολες οι ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Από τη δόση του Οκτώβρη, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν τους προηγούμενους μήνες στην πιο γενναιόδωρη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία που έγινε ποτέ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές ανατροπές.

Οι διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί και φέρνουν από τις 15 Οκτωβρίου αύξηση επιτοκίου, μείωση του αριθμού των δόσεων, ή και απώλεια της ρύθμισης. Εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης εντός των επομένων ημερών, για να εξειδικευτούν τα κριτήρια τα οποία θα οδηγούν σε δραστική συρρίκνωση του αριθμού των δόσεων, ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη.

Για το επιτόκιο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι διατάξεις οι οποίες έχουν ψηφιστεί ορίζουν ότι:

1. Αυξάνεται στο 5% από 3% σήμερα το επιτόκιο για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500 ευρώ αντί των 300 ευρώ σήμερα.

2. Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές, έως 5.000 ευρώ, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

- Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,

- Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και

- Το ετήσιο εισόδημά του να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Πρακτικά, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος πιάνεται στην τσιμπίδα μιας από τις παραπάνω παραμέτρους -θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά-, αυτόματα θα αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης καθώς θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει μια οφειλή 5.000 ευρώ ενώ η εξόφληση του χρέους του μέχρι σήμερα είναι άτοκη, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά η οφειλή του επιβαρύνεται με 250 ευρώ σε ετήσια βάση.

Χιλιάδες φορολογούμενοι άλλωστε εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα χάσουν τη ρύθμιση των εκατό δόσεων. Κι αυτό γιατί έχει προβλεφθεί απώλεια της ρύθμισης για όσους οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής. Έτσι, όσοι άφησαν ή θα αφήσουν απλήρωτο φόρο εισοδήματος ή φόρο ακινήτων, θα βρεθούν εκτός ρύθμισης, εκτός αν σπεύσουν και υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με την εφορία.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη μείωση του αριθμού των δόσεων για οφειλέτες οι οποίοι θα κριθεί ότι μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε λιγότερες δόσεις. Σε σχετική υπουργική απόφαση θα καθιερωθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα οδηγούν τις δόσεις από εκατό ακόμα και στις πενήντα.

Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος κάθε μήνα για την εξόφληση του χρέους του. Έτσι όσοι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν μεγαλύτερη μηνιαία δόση θα χάσουν τη ρύθμιση, καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v