Με στατικό αλλά και με δυναμικό μοντέλο τρέχει η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις εγχώριες τράπεζες καθώς προσμετρούνται στον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών και τα επικαιροποιημένα πλάνα αναδιάρθρωσης, αφού εγκριθούν από την DG Comp.
Οι τράπεζες καλούνται μέσα στο επόμενο διάστημα να καταθέσουν στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) επικαιροποιημένα πλάνα αναδιάρθρωσης, τα οποία θα προσμετρηθούν στο stress test. Η διαδικασία επικαιροποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη, με την DG Comp να ζητά πολύ περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το 2014.
Με δεδομένο ότι σε αρκετά σημεία (π.χ. λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις, μη εξυπηρετούμενη έκθεση κ.ά.) οι τράπεζες ξεκινούν από χειρότερη αφετηρία σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχουν ήδη υλοποιηθεί πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα νέα σχέδια αναδιάρθρωσης αναμένεται να είναι πιο επιθετικά στην εφαρμογή, με μικρότερο, όμως, ειδικό βάρος (πλην Εθνικής) στο τελικό αποτέλεσμα.
Η κεφαλαιακή επίδραση των ενεργειών που προβλέπουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης θα προσμετρηθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών στην τριετία 2015-17.
Πρόκειται για εξέλιξη που ενώ στην περσινή πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης αποτέλεσε τον καταλύτη για να μην προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (σ.σ. η Alpha δεν εμφάνισε κεφαλαιακό έλλειμμα ούτε με το στατικό σενάριο), φέτος ενδέχεται να μην έχει αντίστοιχη βαρύτητα.
Και αυτό επειδή το κλίμα που αποπνέεται από τη Φρανκφούρτη εδώ και αρκετές ημέρες είναι αρκετά συντηρητικό.
Ο SSM δείχνει να επιθυμεί η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση να είναι και η τελευταία, εξού και οι παρεμβάσεις υφιστάμενων μετόχων, όπως του ιδρυτή της W. Ross and Co, o οποίος τόνισε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα και όχι σε απόψεις.
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ιδιώτες επενδυτές είναι η υιοθέτηση υπερσυντηρητικής προσέγγισης στην αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review- AQR) και δευτερευόντως στο βασικό σενάριο.
Επιδίωξή τους άλλωστε είναι να δοθεί η δυνατότητα εφόσον οι ιδιώτες καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα με βάση το AQR και το βασικό σενάριο, το κράτος να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση με τρόπο που δεν θα προκαλεί άμεσα dilution στους υφιστάμενους μετόχους.
Παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση διενεργείται μόλις 10 μήνες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης, οι παραδοχές είναι πολύ πιο συντηρητικές (μείωση κατά 30% στις αποτιμήσεις ενυπόθηκων κατοικιών, μείωση του αποδεκτού λόγου καθαρού δανεισμού προς EBITDA κ.ά.).
«Αν οι παραδοχές δεν τροποποιηθούν, ο λογαριασμός του AQR θα είναι μεγάλος», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, συμπληρώνοντας πάντως ότι εδώ και ημέρες ζητείται πλήθος συμπληρωματικών στοιχείων, ενώ ο SSM συνυπολογίζει και τεκμηριωμένες παρατηρήσεις από πλευράς τραπεζών.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο SSM θα αποφασίσει τις τελικές παραμέτρους της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR), αφού προσμετρήσει τη συνολική εικόνα για την πολιτική σταθερότητα, την πορεία της οικονομίας και των τραπεζών.
«Είμαστε στο σημείο της συνολικής αξιολόγησης, κατά το οποίο ο επόπτης εμφανίζεται παραδοσιακά συντηρητικός» αναφέρουν, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι αυτή τη φορά δεν είναι ευδιάκριτο αν πρόκειται για τακτική... hedging έναντι των προσδοκιών, ή για γραμμή που αποτυπώνει και την τελική κατεύθυνση της ανακεφαλαιοποίησης, με επιμέρους βελτιώσεις έως τις 25 Οκτωβρίου, όταν και αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του stress test.
Σε αυτό το πλαίσιο ο συνυπολογισμός των πλάνων αναδιάρθρωσης αποτελεί ένα εργαλείο που μένει να φανεί πώς θα το χρησιμοποιήσει ο εποπτικός μηχανισμός. Το σίγουρο είναι ότι η Εθνική λόγω Finansbank διαθέτει τα πιο αξιόλογα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία, που μπορούν να μειώσουν τον λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών.